Autor: Tulitec • 3. mai 2024

IFC: miks on see andmeformaat ehitusvaldkonnas eriti vajalik?

Hoogsalt arenevas ehitusvaldkonnas on aina olulisemaks saamas sujuv suhtlus projekti osapoolte vahel ja teabe jagamise võimekus erinevate 3D-modelleerimistarkvarade vahel. Asendamatu rolli on selle juures võtnud IFC (Industry Foundation Classes), mis toimib ülemaailmse universaalse keelena ehitus- ja BIM-spetsialistide jaoks. IFC ei ole piiritletud vaid ühe valdkonnaga ja seda saab kasutada ka laiemalt, kuid järgnevalt keskendume rohkem selle olulisusele ehitusvaldkonnas.
IFC mudeleid kasutatakse parema ettekujutuse saamiseks ehitatavast, samuti mahtude väljavõtmiseks ja kontrolliks. Ebakõlad ja vead projektides proovitakse leida üles projektis, nii et ehitusajal ei tuleks üllatusi. Lõplike teostusmudelite koostamiseks plaanitakse kasutada 360 kraadi fotosid, et mudel ja reaalsus viia ka päriselt omavahel kokku.
Foto: iStock

Mis on IFC?

PDF failist on ilmselt kuulnud pea igaüks ning selle failiformaadi ja IFC vahel on hea tõmmata sarnaseid paralleele. IFC on põhimõtteliselt ühine kirjaoskus, mille eesmärgiks on geomeetrilise teabe edastamine, vaatamine ja lahti pakkimine. IFC formaadi kasutamise eesmärgid katavad info kiiremat ja mugavamat saamist ning mudeli representatsiooni. See on tõhus vahend andmete kasutamiseks otsustusprotsessides ning projekteerimisprotsessis kasutab BIM koordinaator IFC-d erinevatele osapooltele tagasiside andmiseks. IFC ongi oluline tööriist seetõttu, et suudab muuta info kättesaadavamaks ja kergesti tõlgendatavaks kõigile osapooltele ehitusprojekti kogu eluea jooksul.

Oluline muutus ehituskommunikatsioonis ja efektiivsuses

Vead ehitusetapis on paljudes aspektides paratamatus, kuid neid saab suures osas ennetada. Kui 2D projekteerimise ajajärgul tulid vead sageli välja alles hilises ehitusetapis, kus nende muutmine oli tükk tööd, siis 3D-modelleerimise tulek ja vajadus parema planeerimise järgi viis ka BIM arenguni. BIM-i oluliseks osaks on aga saanud IFC, mis pakub standardiseeritud viisi projektiandmete efektiivseks vahetamiseks ja vähendab seeläbi vigade teket ehitusfaasides, kus paranduste tegemine nõuab suuri ressursse.

Arvo Pärdi muusikamaja Rakveres, mille juures on edukalt IFC failiformaati rakendatud.
Foto: Tulitec

Lisaks kommunikatsiooni lihtsustamisele hõlmab BIM koordineerimine endas ka osamudelite kokkupanemist ühtseks tervikuks. IFC-failid toimivad seejuures lõpliku väljundina, mis võimaldavad BIM koordinaatoritel info hõlpsalt samas formaadis kokku koguda ja näiteks veetorude, konstruktsioonide ja muude osiste osamudelid üle kontrollida. See protsess tagab ruumilise täpsuse, vähendab ehitusaegsete vigade esinemist ja suurendab projekti efektiivsust. BIM koordineerimise protsessis pannakse kõik osamudelid kokku, vaadatakse üle ja tehakse ilmnenud probleemidest IFC põhised märkused. Need märkused saab siis juba omakorda läbi BFC formaadi importida kasutatavasse tarkvarasse.

IFC ei ole lihtsalt jäik termin - see areneb koos tehnoloogia ja ajaga. Kuigi hetkel on laialdaselt kasutusel IFC 2x3, siis tulevikus on suund kindlasti IFC 4, mis on veelgi kvaliteetsem ja täpsem andmete vaatamise formaat.

Kas IFC formaadil esineb ka puuduseid?

IFC on justkui sild erinevate 3D-modelleerimistarkvarade vahel, näiteks Revit, Archicad ja Tekla. Selle peamine eelis ongi võime tagada sujuv koostöö erinevate tarkvaraplatvormide kasutajate vahel. Lisaks universaalsele kommunikatsioonikeelele on IFC ka mugav faili edastamise vorming - sarnaselt PDF-le toimib see failide jagamise formaadina, andes kasutajatele võimaluse vaadata mudeleid isegi siis, kui neil puudub originaaltarkvara, milles mudel algselt koostatud oli.

Ent nagu pea iga tööriistaga, kaasnevad ka sellega omad piirangud. Nagu mainitud, siis IFC on peamiselt loodud failide jagamiseks ning geomeetrilise teabe edastamiseks ja vaatamiseks. IFC failid ei ole mõeldud muutmiseks, kuid tasulised tarkvarad võimaldavad teatud mahus andmete väljavõtmist, redigeerimist, parandamist, asendamist ja isegi geomeetria muudatusi. Üheks selliseks tarkvaraks on näiteks ACCA usBIM, mille kohalik esindaja Eestis on Tulitec, kellelt tarkvara kohta rohkem informatsiooni saab. IFC failide loomine pole ka igaühe jaoks, kuna need nõuavad spetsialistidest laia teadmistepagasit ja mitmete parameetritega kursisolekut. Seega alati on lihtsam IFC failid teadjama spetsialistiga koos valmistada, selle asemel et ise midagi valmis eksportida, mis ei pruugi nõuetele vastata.

Paide Päästekomando, mille juures on edukalt IFC failiformaati rakendatud.
Foto: Tulitec

Kuidas edukalt IFC andmeid struktureerida?

IFC-sse süviti minnes on äärmiselt oluline järgida IFC manuaali näpunäiteid. IFC-failide loomisel ja eksportimisel tuleb tähelepanu pöörata seadistustele, elementide detailsusele ning infosisu ülesehitusele. Mitmed tarkvarad, näiteks simplebim ja ACCA usBIM, pakuvad võimalusi IFC-andmete restruktureerimiseks. Mõned tarkvarad võimaldavad ka baasmahtude arvutamist geomeetria alusel.

Ehita efektiivsemalt BIM ja IFC abil

Saab öelda, et IFC on ehitusvaldkonnas oluline tugipunkt, mis soodustab koostööd ja parandab otsustusprotsesse läbi standardiseeritud universaalse andmevahetuse. Kiirelt arenevas AEC valdkonnas on IFC hädavajalik oskus, kui soovid edukas olla ja erinevates projektides kaasa lüüa. Kuna projekte luuakse mitmesugustel platvormidel, siis saabki IFC-st ühendav keel, mis välistab tarkvarade vahelise koostöö piirangud ja tagab sujuva koordineerimise ning suhtluse.

Kui Eestis veel IFC nii laialdast kasutust ei leiad, siis näiteks Norras on see jõudsalt kanda kinnitanud. Seal kasutatakse failiformaati nii ehitusplatsil kui ka materjalitootjate seas, kus materjalitootjale edastatakse info vajamineva toote kohta IFC failina.

IFC mudeleid kasutatakse parema ettekujutuse saamiseks ehitatavast, samuti mahtude väljavõtmiseks ja kontrolliks. Ebakõlad ja vead projektides proovitakse leida üles projektis, nii et ehitusajal ei tuleks üllatusi. Lõplike teostusmudelite koostamiseks plaanitakse kasutada 360 kraadi fotosid, et mudel ja reaalsus viia ka päriselt omavahel kokku.

Foto: NicoElNino
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785