Autorid: RUUKKI, Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 22. aprill 2023

Hea akustikaga ruumides on hea viibida ja töötada. Kuidas seda saavutada?

Hea akustika on mõnusa sisekliimaga hoone oluline osa, millele pole aga kahjuks väga paljude tööstus-, tootmis- ja kaubandushoonete ehitamise juures eriti tähelepanu pööratud. Kuna hilisemad parandused võivad kujuneda kalliks ja aeganõudvaks, tasub heliomadustele pöörata tähelepanu juba hoonet projekteerides ning kasutada moodsaid akustikatooteid.

„Uuringute järgi vajab ligikaudu 40% uutest ehitistest kohe pärast valmimist akustika korrigeerimist. See tähendab, et kui akustikale kohe projekteerimisfaasis tähelepanu ei pöörata, tuleb ehitise valmimise järel hakata hoone heliomadusi parandama ning vigade parandus on teadagi alati kallis,” ütleb katuse- ja ehitustoodete müüja Ruukki Baltikumi tehnilise ja projekteerimisosakonna juht Kaupo Pertel.

Ta lisab, et Ruukki uus akustiline lahendus on seotud lae- ja seinaprofiilidega, mis näevad välimuselt välja samasugused nagu meile kõigile ammusest ajast tuttavad spordihoonete, tööstuste ja kaupluste lagedes asuvad terasprofiilplekid. Toode on pealtnäha tuttav, aga lahendus on akustiline, sest Ruukki on täiustanud plekkide perforeeringut, lisanud mineraalvilla ja muid akustilisi kihte ning tihendanud profiilide lained. See vähendab oluliselt ruumis müra levikut, neelab heli, summutab kaja ning suurendab müra neeldumist paneelidesse.

Väga hea näide on Soomes ehitatud suur padelihall, kus Ruukki uus lahendus on end juba tõestanud: spordihallis on tunduvalt vähem lärmi ning seega on inimestel seal mõnusam sportida ja parem olla. „Samamoodi on sageli müraprobleemidega hädas tööstused, kus masinad teevad lärmi. Kui seina ja lae pinnad ei neela heli, siis tagasipeegelduv heli suurendab ruumi üldist mürataset. See muudab ruumis töötamise tingimused märgatavalt halvemaks ja kahjustab töötajate tervist,” ütleb Pertel.

Akustiline lahendus hõlmab nii kandvaid katuse profiilplekke kui ka fassaadikatteid, mis sobivad eriti hästi just spordi- ja tootmishallide, koolide ja ärihoonete ehitamiseks. Seinalahendused eemaldavad vertikaalsete sisepindade vahelise kaja, aga koos akustilise katuselahendusega on tulemuseks esmaklassiline helikeskkond. Lisaks parandab hoonekarbi hea helineelduvus ka välispiirete üldist helipidavust.

„Lühidalt öeldes summutab meie lahedus taustamüra ning vähendab kaja ja järelkõla,” nendib Pertel. Saavutatav helineelduvusklass võib olla A, αw 1,00 ehk parim võimalikest. Lisaks on valikus on nii heli peegeldavad ja neelavad ehk helineelduvusklass D kui ka tugevalt peegeldavad ehk klass B konstruktsioonilahendused.

Tema sõnul oli vana tüübi katusematerjali ja fassaadikatete profiilide perforeeringus liiga palju heli peegeldavat pinda, ent uutes toodetes on kõik oluliselt paremini läbi mõeldud ja näitajad väga head. Arhitektid ja projekteerijad on uuendusega juba tegelikult kenasti kursis ning soovitavad Ruukki akustilisi lahendusi ka klientidele, sest nendega saab inimeste heaolu soodustava helikeskkonna saavutada peaaegu igas hoones.

Müra teket pole küll alati võimalik vältida, küll aga aitab kompleksne heliisolatsioon koos mürasummutusega selle mõju inimeste jaoks minimeerida. Tegu on kerge kaaluga, soodsa ja hõlpsasti paigaldatava modulaarse lahendusega, mis võimaldab rajada tulevikkuvaatavalt sihtotstarbele vastava helikeskkonnaga hooneid ning vältida aeganõudvaid ja kulukaid ümberehitustöid. Kindlasti tasub tutvuda ka akustilise lahenduse tehnilise dokumentatsiooniga.

Kõlab huvitavalt? Palun täitke kontaktivorm ja võtame teiega ühendust!

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785