Autor: Ehitusuudised • 23. detsember 2022

Tehnopoli büroohoone kasutas ehitusprotsessis esmakordselt keskkütet

Cramo projekteeritud keskküttepuhurite lahendus tähendas mitukümmend protsenti odavamat hinda ja enam kui poole võrra väiksemat keskkonnajalajälge.

Ehitusobjektil sisetööde tegemiseks on vajalik vähemalt 15-kraadine sisetemperatuur. "Praegusel jahedal ja rõskel aastaajal on kütmata betoonist siseruumis ebameeldivamgi kui väljas. Et ehitusprotsessiga siiski edasi liikuda, oli vajalik soe siseruum ja temperatuuri ühtlane jaotumine," ütles Cramo müügijuht Kaur Adamson. "Esmakordselt Eestis oleme arvutustega paika pannud, kui palju ja kuidas kasutada keskküttepuhureid. Soome kolleegide kogemused näitavad, et arvutused ja tehniline lähenemine tagab parema tulemuse nii hinna kui ka kütteefektiivsuse poolest."

Hetkel on kõige levinum kasutada objektide kütmiseks diiselpuhureid. "Võrreldes ehitusobjektide kütmist diisli, gaasi või elektriga, on kaugkeskkütte eelistamine kõige soodsam ja keskkonnasõbralikum viis. Keskküte tekitab diislist vähem müra ja suitsu, küll aga nõuab paigaldus natuke kauem aega ja läbimõtlemist," lisas Adamson. "Kaugküttepuhureid on kasutatud Eestis ka varem, kuid tunnetuslikult tegutsedes ei ole võimalik olulist kokkuhoidu saavutada."

Tehnopoli büroohoone arendaja Astlanda hinnangul on uus kütteviis tulnud selleks, et jääda. Eriti suuremate ehituste puhul tasub keskküttepuhurite kasutamine end igati ära. Arvutused näitavad, et näidisprojekti puhul tähendas keskkütte kasutamine 40% soodsamat küttearvet ning ka paremat lahendust keskkonnale, jättes eritamata 40 sõiduauto aastase läbisõidu jagu süsihappegaasi.

Cramo plaanib pakkuda samasugust lahendust ka edaspidi. "Keskkütte kasutamine sobib Eesti oludesse hästi. Vajalike trasside kasutamine on lihtne ja odavam lahendus tasub praeguses majanduskeskkonnas end kindlasti ära. Tulevikku vaadates on keskkonnasõbralikumate viiside kasutuselevõtt järjest mõistlikum," lisas Adamson.

Eesti esimese keskkütte projekti talvine küttelahendus numbrites

•12 000 m2 ehituspinda kaheksal korrusel

•40% odavam kui diiselpuhuritega kütmine

•67% väiksem süsiniku jalajälg (Keskkütte CO2 maht: 85,9 kg/MWh, diiselkütte CO2 emissioon: 257 kg/MWh)

•Lihtsam haldamine, sest objekti kütmisele kulub umbes 1000 kg diiselkütust päevas

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785