Autor: Digitaalehitus • 26. september 2022

Algas konkurss Digitaalehituse klastri 2022. aasta auhindadele

Foto: MARGUS JOHANSON
Seoses 30. novembril toimuva ehitussektori aasta tippsündmusega Ehitus 2023+ jagab Digitaalehituse klaster, Eesti Arhitektide Liit, Eesti Ehitusettevõtjate Liit, Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium, Eesti Ehitusinseneride Liit ning Eesti Ehituskonsultatsiooniettevõtete Liit auhindu.

Digitaalehituse klaster jagab seejuures auhindu kolmes erinevas kategoorias: “Aasta tegu”, “Aasta innovatsioonitegu” ning “Digiehituse tulevikutegija”. Nominente konkurssitele saab esitada kuni 09.10.2022.

Tiit Hion, Digitaalehituse klastri juhatuse esimees: “Meil kipub Eestis olema nii, et me oleme igasuguse tunnustamise ja kiitmisega kitsid - nagu oleks meil vähe häid sõnu. Tegelikult jätkub meil nii häid sõnu kui ka siiraid ja häid soove. Ise arvan, et kuigi me tunnustame enamasti kellegi töö silmapaistvaid tulemusi, tuleks siiski anda tunnustust ka kellegi püüdlustele millegi parema poole, isegi siis kui tulemusi veel pole.”

Jaan Saar, Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium: “Ehitus on võrreldes teiste majandussektoritega väga vähe digitaliseeritud. See tähendab, et digitaalne revolutsioon ehituses on alles algusjärgus ning võimalusi suurteks arenguhüpeteks on palju. Digitaalehituse auhindadega saame seda sõnumit rohkem päevavalgele tuua ning tunnustada neid, kes on esimesed suured sammud juba ära teinud. Nende edukate näidete abil saame suunata ka teisi digitaalsema tuleviku poole, et olla konkurentsivõimelisemad nii kodusel kui ka rahvusvahelisel turul.”

“Aasta tegu” auhinna eesmärk on väärtustada koostööd ehitusvaldkonnas. Kuigi digitaalsed lahendused on Eestis juba kanda kinnitanud, vajab koostöö veel harjutamist. Vaid koostöö võimaldab astuda järgmise revolutsioonilise sammu ehitussektori arengus. Siiani on sektoris levinud palju väikese lisandväärtusega tööetappe ning protsesse. Luuakse jooniseid, mida ei vaata keegi, mudelid, mis ei paku väärtust ei projekteerijale, ehitajale ega ka haldajale. Auhinnaga premeeritakse meeskonda, kes oskab ja tahab koos ausalt, läbipaistvalt ning väärtust loovalt tegutseda. Auhind antakse välja 2022. aastal koostöös tehtud teo (üritus, objekt, projekt, ettevõtmine jne) eest, mis sai teoks klastri liikmete vahel või liikmete ja mitteliikme vahel. Auhinnale saab kandideerida SIIN.

Globaalne ehitussektor on kannatanud mitukümmend aastat madala produktiivsuse käes. Kui teised sektorid on lõiganud kasu viimaste kümnendite jooksul toimunud innovatsioonidest: digitaliseerumine, automatisatsioon, globaalsed tarneahelad, standardisatsioon jne, ei ole ehitussektori produktiivsus viimaste aastakümnete jooksul märkimisväärselt tõusnud. Digitaalehituse klastri üks eesmärkidest on arendada kaasaegsete tehnoloogiliste vahendite abil ehitussektorit nii, et see muutuks läbipaistvamaks, kergemini hallatavaks ning efektiivsemaks. “Aasta innovatsiooniprojekti” auhind on seotud just selle eesmärgiga. Auhinna nominentideks võib esitada 2022. aastal lõppenud projekte, mis on silma paistnud eriliselt nutikate ja tulevikku vaatavate innovatsioonilahendustega, millest oleks ka teistel eeskuju võtta ning õppida. Auhinnale saab kandideerida SIIN.

Lisaks saab osaleda ka klastri preemiakonkursil “Digiehituse tulevikutegija”. Preemiakonkursi eesmärgiks on tunnustada kõrgkoolide bakalaureuse- ja magistritaseme lõpetanud tudengeid, kes on silma paistnud säravate ideede ja innovaatiliste lahenduste leidmisega ehituse ja ruumiloomega seotud valdkondades. Preemiale suurusega 1000 eurot saavad kandideerida kõigi kõrgkoolide 2021/22 õppeaasta lõpetajad. Auhinnale saab kandideerida SIIN.

Projekti toetab Ettevõtluse ja Innovatsiooni Sihtasutus Euroopa Regionaalarengu Fondi Vahenditest.

Digitaalehituse klaster annab auhindu välja juba kolmandat aastat. Möödunud aastal anti auhindu välja kolmes kategoorias: “Aasta tegu”, “Aasta innovatsiooniprojekt” ning “Digiehituse tulevikutegija”. “Aasta tegu” tiitli pälvis Eesti Rahvusraamatukogu rekonstrueerimise projekteerimine, “Aasta innovatsiooniprojekti” tiitliga tunnustati Rapla riigimaja ehitust ning “Digiehituse tulevikutegija” tiitliga pärjati Kerdo Kütti lõputööga: “Hoonete betooni 3D printimise kasutusvõimaluste, eeliste ja piirangute analüüs“.

Lisainfo: Digitaalehituse klastri kommunikatsioonijuht Joonas Kästik, tel 5665 0528, [email protected]

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785