Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 3. detsember 2020

Targa kodu lahendustes tasub eelistada süsteemi, kuhu on lihtne uusi funktsioone liita

Foto: JUNG
Targa kodu lahendused on täna kättesaadavad kõigile – neid paigaldatakse uute hoonete kõrval taskukohaste hindadega ka olemasolevatesse majadesse. Süsteemi valikul tasub aga eelistada avatud ja tulevikukindlat KNX hooneautomaatika standardit, mis võimaldab siduda avatud protokolliga süsteeme ning annab võimalused senisest suuremaks energiakokkuhoiuks.

Nutikodu süsteemide tootja JUNG Eesti piirkonnajuht Mark Melts soovitab targa kodu lahenduste väljaehitamisel alustada praktilistest lahendustest nagu küte, ventilatsioon, turvasüsteem ning valgustuse juhtimine. „Meie koostööpartnerite, targa maja süsteemide spetsialistide kogemus näitab, et suurim huvi on inimestel küttelahendustelt tuleva säästu vastu, samuti huvitutakse turvalisusest ning valgustuse automaatikast. Ühendades näiteks küttesüsteemi KNX baasil teiste süsteemidega, saab tark kodu ise aru, et hoone valvesse lülitamine tähendab, et küttesüsteem tuleb ümber lülitada ökorežiimile. Samamoodi käitub ühtsesse võrku liidetud ventilatsioon, vähendades kütmise vähendades omakorda õhuringlust ruumides.”

Tark kodu aitab muuta elu mugavamaks ja turvalisemaks

„Eesti inimesed on targa kodu lahenduste valikul väga majanduslikult mõtlevad. Julge otsus oleks võtta kogu täislahendus, kuid eestlane valib targa kodu lahendusi täpselt vajaduste järgi. Oleme teinud ka uuringu, kust selgus, et levinumad lahendused on Eesti inimeste jaoks valgustus, küte, ventilatsioon, fonolukk, valve,” räägib Melts. „Näeme seda oma töös igapäevaselt, et palju kasutatakse lokaalseid lahendusi, millega koduomanikud soovivad muuta oma elu lihtsamaks ning väheneb vajadus igapäevaselt asjade toimimist käega juhtida. Oleme saanud tagasisidet, et inimesed naudivad olukorda, et saavad süsteemi toimimist ekraanilt või juhtpaneelilt jälgida ning sekkuda ainult siis, kui selleks vajadus on.”

Seade juhib ruumi sisekliimat: temperatuuri, ventilaatori kiirust.Lisaks võimalik programmmeerida nuppe vastavalt vajadusele: valgus, kardinad, muusika ja teha erinevaid stseene.
Foto: JUNG

Ta toob näiteks konkreetse võimaluse, kus teleri sisse lülitades tõmmatakse kardinad automaatselt ette ja toa valgustus muutub hämaramaks. „Sellest näitest tuleb välja ka üks oluline KNXi eelis – kuna erinevad funktsioonid ja seadmed on võimalik omavahel ühilduma panna, siis kasutajal piisab ühele lülitile vajutusest, et asjad hakkavad juhtuma. Antud näitel: teler läheb käima, kardinad sulguvad, tuled hämarduvad.”

Nii ei pea te kodust lahkudes muretsema vooluvõrku ununenud seadmete, võimalike avariide või kasvuhoone kastmise pärast. Automaatne targa kodu süsteem ja nutikad lahendused tagavad nii kodu turvalisuse kui ka hoolitsevad vajalike kodutööde tegemise eest. Kõik vastavad seadistused pannakse paika koos teenusepakkujaga ning edasi toimetab tark maja suuresti iseseisvalt, reageerides läbi erinevate sensorite liikumisele hoones, akna purunemisele, tulekahjule, vee- ja gaasiavariile, õhutemperatuuri tõusule või langusele vastavalt sisestatud käsklusele.

nutipaneel näitab KNX ja erinevate süsteemide visulaliseerimisvõimalusi, näitab ka ilmaprognoosi.
Foto: JUNG

Lisaks saab turvalisuse huvides panna nutika kodu käituma nagu elaks keegi seal sees ka siis, kui ise olete sõitnud nädalateks puhkusele. Näiteks automatiseerida kellaajaliselt liikuma aknakatted või valguse süttimise ja kustumise ning muusika mängimise. Melts lisab, et samas on hoone omanikul ka kodust eemal olles läbi nutiseadme pidev ülevaade, mis tema kodus toimub ning vajadusel saab ta süsteemi sisestatud käsklusi muuta või funktsioone üksikult juhtida.

KNX-i süsteemile pakub lahendusi üle 500 tootja

Targa maja protokolle on mitmeid, kuid parima tulemuse annab ühine standard KNX, millega on liitunud üle 500 seadmete tootja üle maailma. „Üle 30 aasta kasutuses olnud KNX-i suureks eeliseks ongi just avatud protokoll, mis tähendab, et kui teil tekib hiljem soove oma targa kodu lahendusse liita uusi seadmeid, on seda võimalik teha lihtsalt ning suurte investeeringuteta,” selgitab Melts. „Rahvusvahelise standardi avatud protokoll tagab, et kõik seadmed suhtlevad ühe keskkonna kaudu ühes keeles ning seda saab kasutada kõigi kodu ja hoonejuhtimise valdkondades.”

KNXi eelistatakse tema sõnul tänu selle universaalsusele ning turvalisusele. „Süsteem on väljastpoolt hästi kaitstud ning kui omanik on tellinud kaughoolduse, võib kindel olla, et ka see on turvaline. KNX on avatud süsteem, mis võimaldab üksikuid lahendusi kokku liita ning neid on võimalik juhtida ühe ekraani pealt. Olemas on ka erinevad juhtimisfunktsioone lisaks nutiseadmele, näiteks seinal olev nutilüliti või pult.”

KNX süsteemis puudub keskne kontroller, see on detsentraliseeritud süsteem, kus kõik lahendused ja seadmed on omavahel ühildatavad. Oluliseks eeliseks on, et tegemist ei ole ühe tootja kinnise süsteemiga ning seejuures on süsteem väga töökindel.

KNX süsteem võimaldab erinevaid juhtmega ja juhtmeta juhtimisvõimalusi, näiteks raadiolülitid, mis ei nõua elektrijuhtmete olemasolu. See on väga tänuväärne näiteks vanades hoonetes või kohtades, kus elektrijuhtmestiku paigaldamise võimalust ei ole. Vähem levinud, kuid ka hea idee kasutamiseks: on multimeedia seadmete juhtimise integreerimine, aga ka ilma jaama funktsioonide kasutamine, mis mitmetes lahendustes on juba olemas.

JUNG toodab lahendusi ja tehnoloogiaid KNXiga ühildamiseks, näiteks valve, fonolukk, sisekliima ja valgustuse juhtimise funktsioone ja tehnoloogiad. Kõik need on ühildatavad nii omavahel kui ka mis tahes teise tootja KNX-funktsiooniga ning neid on võimalik omavahel turvaliselt tööle seadistada.

JUNGi targa kodu lahendustega saab tutvuda W.EG. Eesti Tallinna esinduses Valukoja 5, kus on huvilistele avatud targa maja demoruum.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785