Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 12. november 2019

Timbeco meeskond annab puidule tuleviku

Töötajad on kahtlemata need, kelle panusest sõltub ettevõtte käekäik ja kordaminekud. Palju on juureldud selle üle, mis teeb ettevõtte töötajatest nn unistuste meeskonna. Uuringud on näidanud, et parima meeskonna moodustavad oma eriala või töövaldkonna fännid. Töötajad, kes innustuvad tööandja ärivaldkonnast ning näevad selles suurt perspektiivi, on edasiviivaks jõuks ettevõtte eesmärkide täitumisel.

Trendid viitavad, et tänu järgmiste generatsioonide pealetulekule läheb järjest enam töötajatele korda ettevõtte sotsiaalne vastutustundlikkus – kuivõrd keskkonnasäästlik on organisatsioon ning millise jälje jätab ettevõtte tegevus meid ümbritsevale keskkonnale. Suurenev puidust ehitamise trend ja kasvav keskkonnateadlikkus on teemad, millest varem palju ei räägitud, kuid tänapäeval hinnatakse seda kui loomulikku arengut.

Puit kui tulevikumaterjal

Puidust ehitamine võimaldab pakkuda taastumatutele ja looduskeskkonda koorma­vatele ehitustehnoloogiatele keskkonnasõbralikku alternatiivi. Timbeco tegevjuhi Siim Leisalu sõnul on puit üks vähestest taastuvatest ehitusmaterjalidest: „Aeg-ajalt võib kuulda inimestelt küsimust, et mismoodi puit ikkagi on taastuv ressurss ning kui kaua aega vajab mets, et uuesti kasvatada sama palju puitu, kui kulub näiteks ühe puidust kortermaja ehitamiseks. Vastus on, et hästi ja õigesti majandatud Eesti metsas kasvab ühe kortermaja jagu puitu tagasi vähem kui 25 minutiga.“

CO2 emissioon ning kliimaneutraalsus on üks olulisemaid teemasid, millele kogu maailm peab juba täna aktiivselt reageerima. Puitmaja rajamisega seotakse CO2 hoonesse ehk sisuliselt võetakse süsihappegaas ringlusest välja ning seeläbi on võimalik pakkuda puhtamat elukeskkonda. „Usun, et erinevat tüüpi puithoonete ehitamise ja seeläbi suures mahus CO2 sidumisega on võimalik muuta ehitus sisuliselt süsinikuneutraalseks – selline mõtestatud tegevus (ka riigina) näitaks Eesti edumeelsust keskkonnaküsimustes kogu maailmas,“ kirjeldab Leisalu, millised võimalused on seotud puidust ehitamisel. Üks suurepäraseid näiteid on mitmed Skandinaavia linnad, mis on liitunud „Nordic Wooden Cities“ ühendusega. Eesmärk on muuta puidu kasutamine uute hoonete puhul massiivseks ja seeläbi saavutada linnades 0-emissiooni tase.

Vaata ka nordicwoodencities.com

Kliendikeskne meeskond, kes viib visioonid ellu

Timbeco projektide eduvõtmeks on innovaatilised lahendused ja kõrgeim võimalik kvaliteet. Timbeco sajaliikmelist meeskonda ühendavad kogemused, insenertehniline taust ning professionaalsus – töötajad on meeskonnatööle orienteeritud ning mõistavad, et see on edasiviivaks jõuks edukate projektide teostamisel. Timbecos valitseb personaalsus nii töötajate kui ka klientide suhtes: töötajates nähakse inimest, mitte vaid numbrit, ning valitsev suund on kliendikesksus.

Paljud ettevõtted räägivad kliendikesksusest, kuid sageli tähendab see vaid paremat hinda või paremaid tarne- ja soodsamaid maksetingimusi. Timbecos pole kliendid täna ainult tarbijad, vaid nad on ka loojad, kes arendavad oma valdkonda ning seisavad silmitsi samade väljakutsetega.

Puidust ehitamisel on Põhjamaades pikaajalised traditsioonid. Puidu kasutamine hoonete ehitusel pidurdus, kui 19. sajandil keelati tuleohu tõttu kõrgemate puithoonete püstitamine. Keelule järgnes järkjärguline teadmiste, oskuste, teadusuuringute ja puitehituse hariduse hääbumine. Tänaseks on olukord kardinaalselt muutunud ja puidust ehitamine on saanud sisse järjest suurema hoo. Puidust ühiskondlikud hooned ja olemasolevate hoonete tervikrenoveerimine puitkarkassil elementidest on saamas igapäevaseks nähtuseks.

Timbeco on ettevõttena 26 tegevusaasta jooksul läbi teinud väga suure arengu ja seda tänu koostööle klientidega, kes jagavad Timbecoga ühist visiooni puidust ehitamisel. Timbeco edu saladus ei peitu pelgalt tehnilistes teadmistes, vaid ka ettevõtte kultuuris, kus täielik fookus on seatud kliendile, tema heaolule ning tema küsimuste lahendamisele.

Tehnoloogia aitab saavutada kõrgemaid eesmärke

Timbeco töötajaid iseloomustab uuendusmeelsus. Neis on pidev soov oma töö efektiivsemaks muutmisel kasutada tänaseid tehnoloogilisi võimalusi. Seetõttu on Timbecos töö hõlbustamiseks kasutusele võetud pilveplatvorm, mis aitab muuta töö tegemise mugavaks, läbipaistvaks ning ajasäästlikuks, samuti võimaldab platvorm tehtud tööd põhjalikult analüüsida.

Timbeco visioon on muuta ehitusprotsess täielikult digitaalseks ning selleks liigutakse 5D-BIM tarkvara kasutusele võtmise suunas. Siim Leisalu sõnul iseloomustab tänase ehitussektori infosüsteeme info ja andmete liikumise killustatus: igas lõigus – arhitektuur, eelarvestamine, tootmine, ehitus jne – kasutavad kõik erinevaid programme ja tarkvarasid ning ühtset tervikut protsessis ei ole. Sellest tingituna on protsessidel suur ajakulu, erinevateks töölõikudeks on vaja kaasata erinevaid inimesi ning mitmekordne andmesisestus põhjustab suurema vigade tekkimise ohu.

„5D BIMiga on eesmärk kirjeldatud probleeme lahendada ning tänu 5D BIMile tekib hoonest nn digital twin ehk digitaalne koopia koos kõikide vajalike andmetega hoone algusest kuni lõpuni välja. Hindame, et tänu 5D BIMile on võimalik ehitusprotsess muuta täiesti digitaalseks ning ajaline kokkuvõit kogu protsessis võiks olla vähemalt 30–40%,“ kommenteerib Leisalu muutuseid, mis hakkavad tööd lihtsustama seoses 5D BIMi kasutuselevõtuga. Timbeco tänased valikud ja otsused loovad sihi kogu valdkonna digitaalsele tulevikule.

Igas ettevõttes võiks olla väike „start up“

Inimesed Timbecos esitavad endale alatasa küsimusi, et tekiks pidev soov edasi liikuda. Kui ühel päeval on küsimuseks, kuidas on võimalik kliendi 100 miljoni euro suurune prefab-hoonete arendus ellu viia, siis peab kogu Timbeco meeskond olema suhtumiselt oma ajast ees. „Meil valitseb justkui star-up’ilik suhtumine, et kõik on võimalik. Selle kõige ehedamaks tõestuseks ongi need keerukad ja väljakutsuvad projektid, mida Timbeco meeskond on suutnud edukalt realiseerida, isegi kui ei usutud, et selliseid hooneid on võimalik puidust ehitada,“ iseloomustab Leisalu Timbecos valitsevat mõttelaadi.

Projektid, mida Timbecos realiseeritakse, on tihti küllaltki pikad ning nõuavad suurt pingutust ja pühendumist. Timbeco tiim on väga tulemustele orienteeritud, kuid samas oskavad meeskonnaliikmed ühiselt aja maha võtta ning töövõite nautida. Tiimitöö veelgi paremaks sujumiseks õpitakse üksteist tundma ka töövälisel ajal, mis aitab kaasa ühtsustunde tekkimisele.

Timbeco tegevjuhi Siim Leisalu sõnul toimuvad Timbecos tihti meeskonnaüritused ning ühiselt nauditakse spordirõõme: „Siiski tuleb tunnistada, et Timbeco ei võta üldjuhul töövälist aega lihtsalt olemiseks, vaid leiame ennast tihtilugu kas Võhandu 100 km maratoni raftiga ühtse tiimina läbimas või mitmetunniselt rattaorienteerumiselt. Ühised reisid ja ettevõtmised, suvepäevad või jõuluõhtud – kõik need töötajate poolt hinnatud ühisüritused on olulised ühtse meeskonnana toimimiseks. Sõbralik lõõp ja tögamine on meie kultuuri lahutamatu osa.“

Timbeco innustab oma töötajaid pidevalt arenema ja jagama oma kogemusi puidust ehitamisel. Timbeco on võtnud ülesandeks puidust ehitamise visiooni jagada ja anda oma töötajatele parimad tingimused selle ellu viimiseks. Timbeco meeskond annab puidule tuleviku ning teab, et iga õnnestunud projekt viib neid tulevikule lähemale.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785