Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 5. aprill 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Energogen toob turule lihtsasti paigaldatava energiatootmiskomplekti kodukasutajatele

Päikesepaneelide müüja ja paigaldaja Energogen OÜ on taastuvenergia uuenduste vallas olnud Eestis teerajaja juba alates ettevõtte loomisest ligi kaheksa aastat tagasi. Nüüd üllatab Energogen kliente uudse kaheksast paneelist koosneva energiatootmiskomplektiga, mille paigaldamine on jõukohane igaühele.

Päikesepaneelide levikut on aegade algusest pidurdanud erinevad tegurid alates suurest alginvesteeringust, pikast ehitusajast ja keerukast liitumisest kuni kartusteni, kui kasumlik päikeseenergia ikka on. See, et Eestis on päikeseenergia tootmine tõesti kasulik, on vist jõudnud nüüd küll iga inimeseni. Miks muidu suured tööstushooned ja väikesed eramajad saavad endale järjest rohkem päikesepaneele,” räägib Energogen OÜ juhataja Taavi Lipstok.

Foto: Annela Nairis

Inimeste huvi väiksemate ja lihtsamate lahenduste järele viis selleni, et asjad võiksid ehk olla tõesti lihtsamad. Taastuv­energia kasutamise võimalus peab olema kättesaadav igaühele. Lipstok nendib, et seda ideed on kombatud juba mõnda aega tuttavate ja sõprade peal: „Olgem ausad – esmaemotsioon on väga positiivne! Alustuseks 8 paneeliga komplekt oma katusel on üsna jõukohane.”

Päikesepaneeli „8-pakk” vajab vaid akudrelli ja elektrit

Lühidalt öeldes on tegemist toreda lihtsa 8-pakiga: kaheksast paneelist koosnevat komplekti on kerge kokku panna, pistikutega ühendada ning hakata elektrit tootma, vajamata seejuures professionaalse elektriku kaasamist. Kõik toote detailid alates juhtmetest ja elektripistikust kuni paneelideni on sertifitseeritud, turvalised ja tehases testitud. Komplekt omab ka nõutud CE-märgistust.

„Statistikaameti viimasest rahvaloendusest selgunud andmetel oli Eestis 2011. aastal ühepereelamuid 178 069 ning rida- ja paariselamuid 13 146. Neis kõigis elavad tublid eestlased, kes iga kuu maksavad elektriarveid. Just neile ongi mõeldud antud energiatootmiskomplekt. Esimene sihtgrupp oleks sellele isepaigaldajad või paigaldusfirmad, kes soovivad lisaväärtust pakkuda oma kliendile,” ütleb Lipstok. „See on tõelise eestlaste 8-pakk, mida ei pea Lätist tooma ning mille kojutoomist ei panda pahaks!”

Taavi Lipstok, Energogen OÜ juhataja
See on tõelise eestlaste 8-pakk, mida ei pea Lätist tooma ning mille kojutoomist ei panda pahaks!

Eesti on päikeseenergia tootmiseks suure­pärane paik

Eesti asub päikeseenergiale geograafiliselt väga soodsas paigas, siiski tuleb arvestada, et meie kliimas on tootlus suurem suvel ning väiksem talvekuudel. Hea tootluse tagab võimalikult varjuvaba paigalduse koht. Kui aga päikesepaneelidele tekivad varjud, mõjutab see oluliselt tootlust.

Energogen tegeleb igapäevaselt päikesepaneelide projekteerimise, dokumentatsiooni ja paigaldamisega, pakkudes klientidele võtmed-kätte-lahendust. Täna võib julgelt väita, et nii eramajade, korter majade ja suvilate kui ka tööstuste, farmide, toomis- ja kaubandushoonete omanikud on hakanud järjest enam tundma huvi oma katusepinnalt energiatootmise vastu.

Päikesepaneelide süsteemi üks suur eelis on selle automaatsus ehk selle omanik ei pea käima paneele sisse ja välja lülitamas, vaid saab nautida taastuvenergiat diivanilt tõusmata. Energiatootmist jälgib liitumispunkti kahesuunaline arvesti. Elektrivõrku ühendatavad seadmed peavad vastama nõuetele ning olema ka registreeritud. Oma tarbimisel saab silma peal hoida nutiseadme vastavast rakendusest või veebilehelt. Mida enam enda toodetud päikeseenergiat kasutada, seda kiiremini paneelid ära tasuvad.

energogen.ee

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785