Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 4. aprill 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puitnaelad – uued keskkonnasõbralikud ja metallnaeltest tõhusamad kinnitusvahendid vallutavad maailma

Juhtiva kinnititehnoloogiaettevõtte BECK Fastener Group loodud innovaatiline puitnaelte süsteem LignoLoc® viib puitkonstruktsioonide ja laudiste paigaldamise ning puitmööbli valmistamise uuele tasemele. Lisaks keskkonnaaspektile on puitnaeltel alumiiniumist ja terasest kinnitite ees hulk eelised, näiteks ei teki nende kasutamisel külmasildu ega jää puidule korrosioonijälgi.
Foto: Sanera OÜ

„LignoLoc® naelapüstolite puitnaelad on esimesed tulevikku suunatud puidutööde ja puidutöötluse abivahendid, mis sobivad nii uuendusmeelseks tööstuslikuks tootmiseks näiteks moodsate energiatõhusate ristkihtpuitpaneelide puhul, ökoloogiliste puitkonstruktsioonide valmistamiseks kui ka sisekujundustöödes kasutamiseks. Olles LignoLoc® tehnoloogia maaletooja ja esindaja Eestis, võime kinnitada, et positiivne huvi uudse tehnoloogia vastu on meie ehitusettevõtete ja tootjate seas täiesti olemas. Samuti on see hea võimalus mööblitootjatele, kes ei soovi mööblis metalli kasutada,” räägib tööriistade ning ehitus- ja tööstusmaterjalide müüja Sanera OÜ juhatuse liige Aarne Kütt. Oma turuosa on puitnaelad juba võitnud Kesk-Euroopa riikides ja USAs, kus neid on testitud nii suure kuumuse kui ka tublide külmakraadide käes.

Aarne Kütt, Sanera OÜ juhatuse liige
Kliendid on puitnaelte põhiliste eelistena toonud välja puittüüblitest oluliselt kiirema paigalduse ja muretuse roostetriipude ja -jälgede osas. Fassaaditööde juures on oluline ajavõit, sest enam ei pea naelapäid üle pahteldama ja värvima. Väike puidutäpp lisab vaid laudisele ilu.

Naelad on valmistatud pöögipuidust ja nende tõmbetugevus on ligikaudu sama kui alumiiniumnaeltel. Mehaanilised omadused võimaldavad neid naelapüstoli abil paigaldada täispuidust konstruktsioonidesse kiirelt ja tugevalt ilma eelpuurimiseta. Tänu naelapüssi kiirusele ja jõule tekib kareda pinnaga kinnitusvahenditel puiduga lahutamatu lingiinkeevitusside, mis on keskkonnasõbralikum kui enamik metallkinniteid. Samuti annavad tihe liides ja vaiguga tugevaks immutatud pööknaelad puitkonstruktsioonis parema tulekaitse ning soojustuse, sest puidus ei teki külmasildu.

„Kliendid on puitnaelte põhiliste eelistena toonud välja puittüüblitest oluliselt kiirema paigalduse ja muretuse roostetriipude ja -jälgede osas. Fassaaditööde juures on oluline ajavõit, sest enam ei pea naelapäid üle pahteldama ja värvima. Väike puidutäpp lisab vaid laudisele ilu,” nendib Aarne Kütt. Tema sõnul kasutatakse puitnaelu aina meelsamini ka OSB ja naturaalsest puidust põrandate tegemisel, sest puitnaelad ei kuiva põrandakattest välja ja see välistab sokkidega põranda külge takerdumine.

LIGNOLOC® puitnaelad:

- läbimõõt: 3,7-5,2 mm

- pikkused: 38-90 mm

- puit: pöök

- värvus: naturaalne

- naelte arv rullis: 170-4000

- salv: 15° Lignoloc®-i plastikrull

- tõmbetugevus: ~250 N/mm2

- patenditud tehnoloogia

- võitnud mitmeid innovatsiooniauhindu

- BECKi spetsiaalsed tooted kriuksuvate põrandate vastu ja katuste kinnitamiseks

Kriuksumisvabade aluspõrandate jaoks on BECKil pakkuda spetsiaalne toode SubLoc® PRO SCRAIL®, mille kinnitustel on tugevad topeltkeermed ja uus peakuju läbitõmbetakistuse parandamiseks. Sileda varreosa puudumine ülemise ja alumise keerme vahel takistab kriuksumist ning nagisemist põhjustada võivat laudade liikumist. Ülemine keere haakub lauamaterjaliga ja takistab puidu mikroliikumisi isegi puidu kahanemise korral. Need omadused võimaldavad oluliselt tugevamat kinnitust võrreldes rihvelnaeltega – pneumaatilise naelapüstoliga on naelte paigaldus kiire ja senisest süsteemist soodsam.

BECK RoofLoc® SCRAIL® on pneumaatiliselt paigaldatavad kinnitid, mida kasutatakse metalli ja puidu omavaheliseks liitmiseks katuse ja välisseina puhul. Omaniku vaates on roostevabast terasest toote eeliseks kinnitite pikaajalisus, veekindlus, UV-kindlus ja kasutatavatus temperatuurivahemikus -40°C kuni +120°C. Ehitajatele jaoks on atraktiivne võimalus teha tööd pneumaatiliselt ja kaks korda kiiremini kui tavaliste katusekruvidega.

BECKi trumpidest rääkides ei saa üle ega ümber ka unikaalsest SCRAIL® Faster Fastener® kinnitisest, mille puhul on tegemist justkui pooleldi kruvi ja pooleldi naelaga. Toote eeliseks on ühelt poolt tööjõukulude sääst, sest SCRAIL®-i kinnitusdetaile kinnitatakse tavalistest kaks korda kiiremini ja samas sobib toode enamike naelapüssidega. Lisaks ajainvesteeringule on tähtis ka maksimaalne kasutegur, sest kruvil on väga tugev kinnihoidmisjõud ja seda võib kasutada sisuliselt kõikjal konstruktsioonides alatest keldrist kuni katuseni, samuti õuemööbli või aia ehitamises. Samas on tegemist paindliku lahendusega, sest SCRAIL® kinnitusdetailid on pärast paigaldamist reguleeritavad ja eemaldatavad – ehk paigaldad kiirelt nagu naela, eemaldad lihtsalt nagu kruvi!

Saneras leitakse kliendi probleemile alati lahendus

Sanera esindab veel paljusid tuntud tööriistade ja ehitusmaterjalide tootjaid, kellest võiks välja tuua ehituskinnitite tootja Simpson Strong-Tie, mis pakub uuendatud tooteid nii majaehitajatele ja sõrestike ning puitkarkasside tootjatele kui ka remondi- ja hooldustöötajatele ning isetegijatele, et muuta traditsioonilised ehitusmeetodid lihtsamaks. Toodetena võiks üles loetleda puit- ja teraskonstruktsioonide kinnitid erinevate materjalide jaoks, näiteks puitkarkasside, liimpuidu ja katuste kinnitid, talakingad puidu müüritisele kinnitamiseks ning I-talakingad ja täistalakingad puidu puidule kinnitamiseks, nurgikud, keemilised ankrud, kinnitusplaadid ja -ribad, aukliistud ja võred ning kandetugevduslahendused. Simpson Strong-Tie kinnitusvahendite kasutamise programmi kasutavad projekteerimisel paljud Eesti majatehased.

Kvaliteetsed ja töökindlad professionaalidele mõeldud BeA suruõhutööriistade valikust leiab lahenduse igaüks alates mööblikangaklammerdajast või gaasiga töötavast naelapüstolist eritellimusena valminud automatiseeritud süsteemideni. BeA on omal alal Euroopa juhtiv tootja, tarnides tooteid kõikide tööstusturgude jaoks.

Enam kui 30 000 spetsiaalselt ehitusvaldkonnale arendatud tootega paistab silma Rawlplug, mille toodangust Eestis on enimostetud betoonikruvid ja kiilankrud. Muide, Rawlplug kannab austusega esimese mehhaanilise ankru leiutaja tiitlit. Lisaks erinevatele ankrutele ja kinnitusdetailidele kuulub ettevõtte portfelli passiivne tulekaitsesüsteem, vahud ja hermeetikud, tööriistade tarvikud, klammerdajad ja liimipüstolid.

Laia valikut maailmatasemel Saksa tuntud kvaliteediga kinnitusvahendeid, kinnitustehnikat, mööblifurnituure ja väikseid elektritarvikuid pakub Dresselhaus. Tänu Dresselhausi erilaboris ja mõõtmisruumides rakendatavale rangele kvaliteedikontrollile võivad kliendid olla kindlad, et saavad alati parima tööstusliku kvaliteediga tooted. Lisaks standardtoodetele pakub Dresselhaus ka tellimuspõhiseid ja spetsiaalselt konstrueeritud osi, mis on valmistatud täpselt kliendi nõuete järgi.

Puitnaeltega kinnitatud sisevoodrilauad

Kvaliteetsete ja innovatiivsete kinnitustarvikute, tööriistade ning ehitusmaterjalide üle 10 aasta pikkuse esindajana leiab Sanera professionaalne kollektiiv klientide muredele alati kiired ja operatiivsed lahendused. „Meie suureks eeliseks ongi otsene suhtlus tootjatehastega mistahes küsimustes, konsultatsioonid nii uuemate tehnoloogiate kui ka eriliste projektide osas ning võimekus paindlike maksetingimuste juures kiirelt ning efektiivselt tarnida,” ütleb Sanera OÜ juhatuse liige Tambet Tomikas. „Pakume terviklahendust alates konsultatsioonist ja toodete kaardistamisest kuni soovituste tegemise ning lõpuks kauba tarneni.”

Sanera teenindab kliente alates tootmisvaldkonnas tegutsevatest ettevõtetest kuni ehitusfirmadeni, kusjuures suur osa klientidest on Sanera pikaajalised lepingulised kliendid. Lisaks Eesti ettevõtetele vahendatakse tooteid ka laiemalt Euroopas.

Vaata ka www.sanera.ee

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785