6. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Weckmani terasplekist tooted on loodud kestma

KUMU titaanplekk
Foto: Weckman
Aastate jooksul on terasetoodete turg väga jõudsalt arenenud ning tootjad pakuvad hoonetele väga erinevaid uuenduslikke katuse- ja fassaadilahendusi. Kuigi nõudlus on eristuvatele toodetele suhteliselt madal ja seda eeskätt hinnatundlikkuse tõttu, on Eestiski mõned näited suurepärastest innovaatilistest ehituslahendustest.

WECKMAN terasprofiilide tootja ESCO ASi juhataja Peep Siimon toob ühe parema lehtmetalli kasutamise näitena välja Eesti kunstimuuseum KUMU, mille eritöötlusega vase- ja titaanplekkidest fassaad on saanud ohtralt tähelepanu ka mujal maailmas.

„Kahjuks on Eestis innovatsioon seoses hinnatundlikkusega suhteliselt allasurutud ning meil ei ole võimalik kõiki huvitavaid lahendusid ning põnevaid materjale ära kasutada. Turg ei tule lihtsalt kaasa, sest hind surub paremad materjalid välja, tekitades samas mitte ainult kasinama valiku, vaid ka pakkumisi, mis ei vasta kvaliteedinõuetele.“

Soovides kaitsta tarbijaid, on WECKMAN läbi Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu aktiivselt tegelemas kohalikul turul ehitusmaterjalide kvaliteedi kriteeriumite määramise ja toodete standardiseerimisega sarnaselt Skandinaadia ja Euroopa Liidu ühtsetele normidele.

ESCO AS on terasprofiilidega tegelenud alates asutamisaastast 1989. Eesti iseseisvumine andis siinsetele ettevõtetele võimaluse koostööks välistarnijate ja –partneritega ning 1994. aastal alustati strateegilist koostööd Soome perefirmaga Weckman. 1997. aastal ühines ESCO Weckman grupiga, samas on olnud juba üle 20 aasta kaubamärgi Weckman esindaja Eestis, Lätis ja Leedus.

ESCO müüb terasest katuse- ja fassaadikatte profiile, tarvikuid ning terviklahenduse jaoks komplekteeritavad tooted, nagu redelid, käiguteed, lumetõkked, vihmaveerennid jne. Lisaks pakub WECKMAN eritooteid, näiteks viilhalle väiketööstustele ja põllumajandusettevõtetele, mis sobivad ka hobusemaneežideks.

„Meie põhimaterjal on teras, aga kasutame ka titaanplekki, alumiiniumit, vaske, ka roostevaba terast. Täna võime uhkusega öelda, et meie ja Weckman grupi mitmekümneaastased kogemused ja oskusteave teevad meist maailmatasemel teraspleki töötleja,“ tutvustab Peep Siimon. „Kuna me ei ole seotud ühegi suurema materjalitootjaga, oleme sõltumatud oma toormaterjali valikul ning jälgime paindlikult tarbijate soove, turu nõudlust ja materjali kvaliteeti ning pakkume väga laias valikus tooteid.“

Miks eelistada plekk-katust?

Metalli, sealhulgas kulda, hõbedat, tina ja vaske kasutati katusevalmistamisel juba iidsetel aegadel, näiteks Vana-Kreekas. 20-ndal sajandil arendati välja teraspleki tsinkimise tehnoloogia ning esimene maailmasõda tekitas nõudmise mobiilsetele kergetele terashoonetele. Eestis on tsinkplekki kasutatud majaehitusesjuba möödunus sajandi kahekümnendatest aastatest ning tänaseks ollakse arenenud niikaugele, et vastupidavast ja kergest plekist suudetakse imiteerida kõikvõimalikke erinevaid materjalitüüpe nagu vaske, titaanplekki, cortenit jne.

Meie kliimavööndis on plekk-katus mõistlik valik, olles vastupidav erinevatele ilmastikutingimustele ning külma- ja soojatsüklite järsule vaheldumisele, mis poorsematele materjalidele hästi ei mõju.

Tänu oma kergusele sobib plekk-katus suurepäraselt nii uutele kui ka renoveeritavatele hoonetele, kus katusekonstruktsioonide kandevõime osas pole arvestatud väga suurte koormustega.

Traditsiooniline katusekivi on efektne, kuid plekist umbes 10 korda raskem materjal. Väga sageli kasutatakse plekk-katust ka nõukogude ajast pärandiks jäänud keskkonnakahjulike eterniitkatuste väljavahetamisel.

Plekk-katuse stiilidest rääkides hinnati veel mõni aeg tagasi kõrgelt kiviprofiilplekki, mis imiteeris kivi väljanägemist. Täna on trend rahulikuma ja traditsioonilisema kuju poole ning tarbijad on avastanud enda jaoks nii valtsitud katuse välimusega ning ka kaasaegsemad monteeritavad profiilid. Weckmani

Elegant klassikalise valtsitud katusepleki asendajana on lubatud kasutada ka miljööväärtuslikes piirkondades käsitsi valtsitud katuse asemel, mis teeb omaniku jaoks katusevahetamise soodsamaks ja kiiremaks.

Katus koosneb enamast kui kattematerjalist

Tänases mõistes ei tähenda katus ainult pelgalt katusekattematerjali, vaid korrektne ja kaasaegne katus on varustatud ka tarvilike ohutustoodetega. WECKMAN esindab ka samasse gruppi kuuluvat ja tuntud ohutustooteid valmistavat Soome ettevõtet Orima, mis on omas valdkonnas tegutsenud samuti üle 50 aasta.

Orima valmistab erinevatele katusetüüpidele – sealhulgas nii plekk-, kivi- kui ka lamekatustele – lumetõkked, katusesildu, käiguteid, katusepiireid, redeleid ja hooldussiine, kuhu katusepuhastaja, korstnapühkija või tuletõrjuja saab kinnitada oma ohutusköie. Orima toodang on mitmete testide käigus tunnistatud kauakestvateks, lihtsalt paigaldatavateks ning eriti vastupidavateks ohutustoodeteks.

„Meie eesmärk on pakkuda klientidele katuse täislahendust – kattematerjali, ohutustooteid ning vihmaveesüsteeme, kusjuures viimaseid saab valida samuti vastavalt maitsele erineva kuju ja suurusega. Vihmaveetorud ja –rennid on meil kaetud vastupidava pinnakattega mõlemalt poolt,mis annab toodetele pika eluea ega lase neil roostetama minna,“ räägib Peep Siimon.

Lisaks on WECKMAN-i valikus suurehitustele mõeldud plekktooteid. Näiteks kasutatakse tänapäeval sageli suurte lao- ja kaubandushoonete ehitutsel terasest kandvaid profiilplaate ja kergeid terasroove, mille peale ehitatakse juba soojustatud lamekatus. See moodus on lihtsam ja soodsam, sest varasematel aegadel kasutatud raudbetoon on oluliselt massiivsem ja kallim. Kandvate profiilplaatide kandevõime arvutatakse vastava programmi abil, mis garanteerib alati vastavate toodete kasutamise õiges kohas.

Ehitusvaldkonna erialamessil „Eesti Ehitab 2016“ on esindatud ka WECKAN-i teraskatused. Tulge tutvuma uudsete terasest toodete ning katuse ohutustoodetega! Mess toimub Eesti Näituste messikeskuses 6.-9. aprillini 2016.

www.weckman.ee

Rottermani katused
Foto: Weckman
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785