Autor: Äripäeva raamatuklubi • 1. aprill 2022

Kui oled ehitusõigusega kursis, hoiad kokku nii raha, närve kui ka aega

Paljudele tuleb sageli üllatusena, et loa- või teatisekohustuslikud tegevused puudutavad ka hoone lammutamist või laiendamist, mis kuuluvad seaduse järgi samuti ehitamise mõiste alla.
Foto: Shutterstock
Ehitamine on üksjagu keerukas ettevõtmine, mis vajab õnnestumiseks mitmekordset kogemust. Juba vanarahvas teadis rääkida, et esimene maja ehita vaenlasele, teine sõbrale ja alles kolmas iseendale.

Et õiguslikud aspektid ei nurjaks ehitamist, olgu see siis esimene või mitmes katse, on WALLESSi vandeadvokaadid Piret Kergandberg ja Angela Kase ühes mitmete teiste kinnisvarale ja ehitusõigusele spetsialiseerunud ekspertidega pannud oma ekspertteadmised ja kogemused kirja „Ehitusõiguse käsiraamatusse“.

Raamat kannab eesmärki selgitada terviklikult ja võimalikult lihtsalt ehitusõiguse põhimõisteid ning menetlusi. Orienteeruda aitavad praktilised juhised ning soovitused, samuti viited kohtupraktikale ning teistele praktilist tähtsust omavatele allikatele.

Käsiraamatu lugemine ei eelda mingeid juriidilisi eelteadmisi. Abi saavad kõik, kes soovivad saada ehitusõigusest süsteemset pilti: omanikud, ehitusettevõtjad, kohaliku omavalitsusüksuse ametnikud, ehitus- ja õigusvaldkonna üliõpilased jne. Samas on raamat heaks terviklikuks allikaks ka juristidele, kes ei ole ehitusõigusele spetsialiseerunud.

Kuidas suuremaid ehitusõigusega seotud jamasid vältida?

Käsiraamat annab selleks selgeid suuniseid, lähenedes ehitamisega seotud õigusküsimustele nende tekkimise järjekorras. Alustuseks tehakse ring peale ettevalmistavatele tegevustele ning erinevatele teabeallikatele. Seejärel tuuakse selgus majja ehitise projekteerimise ja ehitamisega seotud küsimustes. Eksperdid võtavad paralleelselt sihikule ehitise omaniku haldusõiguslikud suhted planeerimis- ja mitmesuguste lubade menetluses, samuti eraõiguslikud suhted projekteerija ja ehitusettevõtjaga lepingute sõlmimisel ning täitmisel.

Raamat: "Ehitusõiguse käsiraamat"

Autor: Advokaadibüroo WALLESS

Lehekülgi: 204

Kirjastus: Äripäev

Loe näidislehekülgi siit.

Ehitusseadustikus kasutatav mõiste „ehitamine“ on palju laiem selle tavapärasest tähendusest: kui tavamõistes on ehitamine üksnes ehitise püstitamine, siis ehitusseadustiku järgi on see vaid üks ehitamise liikidest. Nii tuleb sageli üllatusena, et loa- või teatisekohustuslikud tegevused puudutavad ka hoone lammutamist või laiendamist, mis kuuluvad seaduse järgi samuti ehitamise mõiste alla. Just sel põhjusel saab käsiraamatus omajagu tähelepanu ka ebaseadusliku ehitise seadustamine ja lammutamine. Raamatu lõpetab aga lühike, ent ammendav ehitusõigusega haakuv maksukäsitlus.

Kuigi raamatu fookus on ehitisel kui üksikul hoonel (nt elamu), on enamik põhimõtteid rakendatavad ka keerulisemate objektide (korterelamud, ühiskondlikud hooned jms) puhul. Tõsi, spetsiifiliste hoonete ehitamisele võivad kohalduda siiski lisanõuded, milles aitavad orienteeruda ehitusõiguse spetsialistid.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785