Autor: Äripäev • 10. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas Bauroci välisseinaplokkidest saab tulevikus liginullenergiamaja?

Bauroc ECOTERM+ välisseintega liginullenergiamaja näide, majatüüp: Jämerä noppa
Foto: Bauroc
Kuna alates 1. jaanuarist 2020 tohib ehitada ainult liginullenergianõuetele vastavaid hooneid, siis küsitakse Bauroci esindajatelt järjest sagedamini, et kas Bauroc ECOTERM+ välisseinaplokkidest ikka on võimalik ehitada liginullenergiamaju ilma täiendava soojustuseta. Vastus on, jah, saab küll.

Liginullenergianõuetele vastavaid maju soovitame ehitada meie kõige soojapidavamatest ECOTERM+ välisseinaplokkidest. Nii ECOTERM+ 375 kui ka ECOTERM+ 500 plokkidest on võimalik projekteerida ja ehitada liginullenergiamaju nii, et välisseinad ei vaja täiendavat soojustamist.

Mis on liginullenergiamaja?

Definitsioon on väga lihtne. Hoone arvestuslik aastane energiatarve (ET-arv) peab jääma allapoole kehtestatud piiri. ET-arv näitab hoone aastast energiatarvet kWh köetava põrandapinna ruutmeetri kohta. Hoone energiatarbest on ET-arvus maha arvestatud hoones aasta jooksul toodetud energia.

Eestis kehtib alates 01.07.2015 liginullenergiamaja nõue ET-arv ? 50 kWh/(m²·a).

TASUB TEADA

Majandus- ja taristuministri määrus nr. 55 „Hoone energiatõhususe miinimumnõuded“

Kui nüüd lõpuni täpne olla, siis hoone ET-arvu väljaarvutamisel kasutatakse erinevatel energiakandjatel (küttematerjalidel) erinevaid kaalumistegureid, millega võetakse arvesse tarnitud energia tootmiseks vajalik primaarenergia kasutus ja selle keskkonnamõju.

Täpselt sama ET-arvu piir ? 50 kWh/(m²a) kehtib alates 2015. aastast ka väikeelamute A-energiaklassile. Eestis võibki panna võrdusmärgi liginullenergiamaja ja A-energiaklassi maja vahele.

Väga oluline on mõista, et A-energiaklassi piiri on võimalik saavutada mistahes seinamaterjalide kasutamisel ainult kohapeal energiat tootes, enamasti siis päikesepaneelidega elektrienergiat tootes. Päikese- ehk PV-paneelide suurimaks plussiks on võimalus suvisel kõrghooajal toodetavat elektrit üldisesse elektrivõrku müüa ja seeläbi aasta kokkuvõttes saavutada hoone parem ET-arv.

Alates 2019. aasta algusest muudetakse nii liginullenergiamaja nõudeid kui ka hoonete energiaklasside piire. Ehitusvaldkonna erialaliitudele 2018. aasta aprillis saadetud plaanitud muudatuste ülevaates on toodud järgmised plaanitavad liginullenergiamaja nõuded väikeelamutele:

Erandid sätestatakse seaduses juhuks, kui taastuvenergiatootmise süsteemide paigaldamine krundile ei ole majanduslikult otstarbekas:

Küttesüsteem: gaasikatel

Küttesüsteem: gaasikatel

Küttesüsteem: õhk-vesi soojuspump

Küttesüsteem: õhk-vesi soojuspump

Küttesüsteem: Maasoojuspump

Küttesüsteem: Maasoojuspump

Tabelites on näidatud ühe konkreetse majaprojekti – JÄMERÄ NOPPA – energiaarvutuste kokkuvõte kolme erineva küttesüsteemiga ja kolme erineva välisseina variandiga. Nagu tabelist on selgelt näha, siis omab kõrge kasuteguriga küttesüsteemi valik hoone ET-arvule ja seeläbi energiaklassile oluliselt suuremat mõju kui välisseina materjalide valik ja välisseina U väärtus.

Selleks, et maasoojuspumba kasutamisel saavutada 2019 aasta liginullenergiamaja nõue, ehk A-klassi nõue, tuleb Noppa katusele paigaldada täiendavalt 2 päikesepaneeli kõigi 3 välisseinavariandi korral.

Selleks, et õhk-vesi soojuspumba kasutamisel saavutada 2019 aasta liginullenergiamaja nõue, ehk A-klassi nõue, tuleb Noppa katusele paigaldada täiendavalt 4-5 päikesepaneeli.

Gaasikütte valimisel kasvab A-klassi saavutamiseks vajalike paneelide arv hüppeliselt, 13-16 paneelini. Aga ka need paneelid mahuvad Noppa katusele ära.

Juhul kui hoone ehitatakse krundile, millel taastuvenergia tootmine ei ole majanduslikult otstarbekas ja rakendub plaanitav erand võrdsustada liginullenergiahoone nõue B-klassi nõudega, siis õhk-vesi soojuspumba ja maasoojuspumba kasutamisel vastavad nii ECOTERM+ 500 kui ka ECOTERM+ 375 seintega majad liginullenergia nõudele. Gaasikütte valik ei ole sellise krundi korral võimalik.

Kokkuvõttes kinnitab arvutustulemuste tabel hästi seda, et ECOTERM+ välisseinaplokid on alates 2019 aastast kohustuslike liginullenergiamajade ehitamiseks väga hea valik.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785