Autor: Andree Raid • 4. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Raid & Ko: üürikorterite kvaliteet liigub jõudsalt ülesmäge

Viimaste aastate hetkeks tormilised ja siis vaiksed arengud on korrastanud üüriturgu. Kasvanud on kvaliteetsete pakkumiste arv ja pisut ka nende hinnad. Remontivajavate üürikorterite hinnad tammuvad paigal ja nende vastu on huvi vähene.

Viimase kahe-kolme aasta jooksul jõudsalt kasvanud üürihinnad on üürileandjatele andnud pisutparemad teenimisvõimalused. Kasvanud tootlus ja kõva meediakära üürivaldkonna ümber on turule toonud hulga väikeinvestoreid, kes soodsatest tingimustest kasu loodavad lõigata.

Suurenenud pakkumine on sundinud üürileandjaid pakutavate korterite kvaliteeti tõstma. Nii on koos kvaliteedi tõusuga käsikäes pisut kasvanud ka üürihinnad. Tänased üürihinnad on aastatagusest 5-7% kõrgemal.

Kuhugi ei ole ka kadunud madala kvaliteediga odavad pakkumised. Nende hinnad aga tammuvad paigal aastatagusel tasemel, sest kvaliteetsete pakkumiste lisandumine ei võimalda odavate korterite üürihindadel tõusta.

Meie maakleribüroo praktikas oli juhus, kus kõrvuti asuvates majades pakuti samaaegselt üürile analoogseid kortereid. Üks neist oli pigem amortiseerunud sisustusega igakuise üürihinnaga 200 eurot.

Kõrvalmajas asuv analoogne korter oli renoveeritud ja kvaliteetselt ning kaasaegselt sisustatud. Selle korteri kuine üürihind oli juba 50% kõrgemal ehk 300 eurot. Pole vast suur üllatus, et kiiremini leidis üürniku kallim, kuid renoveeritud korter.

Konkreetse korteri remonditaseme ja sisustuse kõrval mängib üürniku otsuste juures järjest suuremat rolli hoone üldine välimus. Kõrvalkuludele pööratakse järjest põhjalikumat tähelepanu, sest need moodustavad üüri enese kõrval olulise igakuiselt makstava summa.

Tänased üürnikud eelistavad võimalusel pea alati kaasaegsema seisukorraga hästi sisustatud kortereid vanadele-väetitele, kus enne sissekolimist tuleks hakata ise remonditöödega või isegi koristamisega tegelema.

Väljaüürimise eesmärgil korteri ostnud väikeinvestorid on sellest üürituru muutusest hästi aru saanud ja enamasti teevad nad sanitaarremondi ja sisustavad korteri vastavalt üürniku ootustele.

Sellised muudatused tähendavad turul pakutavate üürikorterite kvaliteedi olulist paranemist. Arvestades väikeinvestorite jätkuvat huvi üüripindade vastu võime loota selle positiivse trendi jätkumist.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785