Autor: Andree Raid • 8. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

RAID & KO OÜ: Uute korterite ehitushind veab üles vanade korterite hinda

Tänase Tallinna elamispindade turu oluline mõjutaja on vähenev uute elamispindade pakkumine. Kõrgete ehitushindade tõttu vähenev pakkumine võimaldab kinnisvaramüüjatel hindu tõsta. Kaudselt kandub selline hinnatõus uute korterite sektorist ka vanemate korterite turule.

Üle-eelmisel 2010. aastal jõuliselt alustanud kriisjärgne elamispindade arendustegevus on täna hoogu maha võtmas. Kinnisvaraarendajate suureks mureks on buumiaegsetesse kõrgustesse kasvanud ehitushinnad.

Ehitushindade katkematu kasv on viinud uusarenduse kallinemiseni. Iga järgmine projekt tuleb eelmisest pisut kallimana turule.

Nii mitmedki tänased korteriprojektid on külmutatud ja pandud paremaid aegu ootama, mil ehitushindade ja müügihindade suhe on arendaja jaoks soosivam. See tähendab, et uute korterite pakkumiste hulk on kokku kuivamas.

Vähenev pakkumine on tegur, mis aktiivse kinnisvaraturu tingimustes hakkab mõjutama hinda. Inimene, kes tahab ilmtingimata osta korterit just uhiuude majja peab selle eest maksma täna rohkem, kui näiteks aasta või kaks tagasi.

Kui uute korterite pakkumine ja seega valikuvõimalus vähenevad, siis peavad uue kodu otsijad uue korteri asemel sageli otsustama vanemas majas asuvate korterite kasuks. Nii jõuab osa uusarenduse nõudlusest ja nii ka hinnatõusust vanemate korterite turule.

See siiski ei mõjuta täna veel tüüpilisi „mägede“ kortereid. Pigem on uue korteri otsijatele sobilikuks alternatiiviks kuni kümme aastat vanad majad. Need hooned vastavad enamasti korteriotsijate nõudmistele planeeringute ja üldise hoone seisukorra poolest. Samuti ei ole sellise vanusega hoonetel enamasti laenukoormat kanda.

Nii võime öelda, et ehitushinna kasvust kannustatud uute korterite hinnatõus viib vaikselt kasvama ka teisese turu vanemate korterite hinnad. Õnneks ei räägi me kümnetesse protsentidesse ulatuvast hinnatõusust, mis käiks ostjatele selgelt üle jõu. Mõned lisaprotsendid hinnatõusu senisele pealinna korterihindade positiivsele trendile siit siiski tuleb.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785