ehitusuudised.ee Hangete konverents toimub just praegu

Esimese ettekanne on teemal, milliseid arenguid ja võimalused loob uus EU hangete direktiiv, räägib advokaadibüroo SORAINEN advokaat ja endine rahandusministeeriumi vaidlustuskomisjoni liige Veiko Vaske.

Järgneb Vaske kokkuvõte teemadest Euroopa Liidu ehitusdirektiivis:

Pidevalt on küsimusi tekitanud, kui palju tohib hankija enne tellimuse väljakuulutamist pakkujatega suhelda, siis see on direktiivi tasemel kirjas, et turgu võib uurida. Eesmärk on saada infot ja teavitada turgu sellest, et ma pakun teile varsti võimalust sellist teenust või kaupa mulle pakkuda. Lühendatud on tähtaegu hankemenetluses kolmandiku võrra. See võimaldab vii ahanke läbi kiiremini.

Uus hankemenetluse liik on innovatsiooni partnerlus. Riigihanke regulatsiooni on püütud tuua lähemale sellee, mis päriselus toimub. Riigihange ei ole ju imeloom ega tavamaailmast eraldiseisev. Eelkõige on eesmärk saada usaldusväärne lepingupartner ja mulle tundub, et uued riigihanke direktiivid EU-s liiguvad õiges suunas.

Üle poole vaidlustest riigihangetega tekivad seoses kellegi kvalifikatsiooniga, selle tõendamise või tema vahepeal ära kadumisega. Lihtsamaks on muudetud see, et vastavalt päris elus tekkivatele probleemidele saab hankelepingut muuta ja kvaliteet tuleb tagada läbi sisulise hindamise.

Pakkujate kõrvaldamise puhul on nüüd tähelepanuväärne, et on võimalus kõrvaldada pakkujad, kes on rikkunud varasemaid hankelepinguid. Kui siiani keskendudi objektiivsetele asjaoludele, siis uus direktiv laiendab seda võimalust, et kui on pidevalt täidetud hankelepinguid puudustega ja see on tõendatav, siis ei saa olla kindel pakkujas vaid selle põhjal, et tal on ajaloost nt kolm korrektset lepingut ette näidata.

Loetelusse on lisandunud veel eesmärke tagada ausat mängu. Nt, kui pakkuja on püüdnud kasutada ebaausaid võtteid ja konfidentsiaalset infot just tema kasuks otsustama.

Maksuvõlg. Ka Euroopas on see põhjalikult ette võetud. Maksuvõlglase kõrvaldamine on kohustuslik, aga seda ei kohaldata, kui ta on pakkumise esitamise ajaks maksuvõla kõrvaldanud.

Uues direktiivis on sees ka, et kontrolli teostatakse alltöövõtjate suhtes. See puudutab neid, kelle kvalifikatsioonile pakkuja soovib tugineda. Samas jälle valmisolek oma vigu parandada aitab kaasa hea nime taastamisele. Kuidas see praktikas toimima hakkab, seda näitab elu.

Netokäibe nõue on piiratud kahekordse lepingu väärtusega ehk netokäive peab olema kahekordne maht lepingu väärtusest. Eesmärk on soodustada väiksemate ettevõtjate võimalust.

Selgemalt on määratletud, et vajadus on hinnata kvaliteeti. Hind võib olla riigihankes fikseeritud ja võistelda saab vaid kvaliteet.

Dierktiivis on välja öeldud, et tohib hinnata ka spetialistide haridust ja kompetentsust, kui sellest töö kvaliteet sõltub. Näiteks arhitektide puhul.

Võib ära keelata vaid hinnapõhised hanked, kas Eesti riik seda ka teeb, see pole hetkel veel teada.

Riigihanke elu peaks olema samasugune kui tavaline majanduselu. Muudatuste maht on kaalukate argumentideta lubatud 10-15% mahus.

Uues direktiivis võib hankija ka ise võtta üle kohustused alltöövõtjate ees, kui peatöövõtja oma kohustusi ei täida, see väärib kaalumist kindlasti ka Eesti puhul.

Eestis on täna 85 protsenti hangetest hinnapõhised. Mis sellest kõigest Eesti seadustesse jõuab, otsustab riigikogu.   

Küsimused saalist:

Sa oled vaidlustuskomisjoni liige. Mis sa sellelt pinnalt esile tõstaksid? Nii hankijad kui ka pakkujad on huvitatud, et riigihankes osalemine ei oleks nö omaette äri - et kui sa hanke võidad, siis on paanika, kuidas nüüd seda kahjumit võimalikult madalana hoida. Eesmärk peaks olema usaldusväärne partner ja hea pakkumine.

Kuidas käituda pahatahtlike pakkujatega? Nendega, kes võidavad, aga töid ära ei tee? Üks asi on keelata konkreetselt pahatahtlikult käitunud ettevõttel osaleda hankes, aga sama inimene teeb uue juriidilise keha ja osaleb taas. Kas keelata konkreetsetel persoonidel osalemine?
Kui see konkreetne isik ei ole uue keha juhatuses, siis ei pruugi see tähendada, et ta seal uues kehas hoobasid ei tõmba. See teema vajab aga mõtlemist küll.  
 

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed