Autor: Ehitusuudised • 28. mai 2020

Järelvaadatav: Ehituspsühholoogia – ehitussektori uue tõusu võti

Ehitusteaduskonnas õppides jõudsime tihtipeale järelduseni, et paljusid paberil suurepärasena tunduvaid lahendusi ei ole võimalik päriselus ette tuleva inimeste poolse võimaliku vastuseisu ja vanade harjumuste tõttu rakendada. Sellist problemaatikat nimetasime naljatlevalt ehituspsühholoogiaks. Valitses uskumus, et inseneril psühholoogiks saamine on midagi ilmvõimatut ja seetõttu paljud probleemid jäävadki lahendamata.

Ka tänapäeval ehitusjuhid ahastavad, et väga raske on leida inimesi, kes viitsiks rohkem kaasa mõelda kui raha kätte saamiseks vaja on; puudub suhtlemisoskus ja motivatsioon teha midagi paremini kui siiani tehtud on; plaanid tehakse tihti ainult selleks, et soojaku seinale midagi panna oleks. Nimetatud põhjustel tekkiva raiskamise suuruseks on arvatud isegi 20% kogu töö mahust, mis ületab kaarega ehitushangetel olevaid hinnavahesid ja kasumimarginaale. See tähendab, et ehitusturul pole mitte tihe konkurents vaid hoopis oskamatus seda 20% välja võtta.

Tänapäeval on aga suur osa vajalikust psühholoogilisest teadmistest olemas ning seda osatakse edukalt kasutada inimeste juhtimisel, sh motivatsiooni tõstmisel, muudatuste sisseviimisel, koostöö tõhustamisel ja ka heaolu parandamisel. Kõnealuse veebikursuse eesmärk on tõsta osalejate teadlikkust inimeste juhtimisest ja asuda kirjeldatud 20% kallale. Osalejad saavad ülevaate psühholoogia alustaladest, uued põhimõtted, mida omaks võtta ja loomulikult praktilised tehnikad kohe kasutamiseks.

Aju töötamise psühholoogilised mudelid. Kipume eeldama, ja varasemalt põhines sel eeldusel ka teadus, et inimene on üks ratsionaalne olevus. Täna teame, et see nii ei ole ja kõik inimese otsused on emotsionaalsed. Esmapilgul tundub enamiku reaalteadusi õppinud inimeste jaoks emotsionaalsete inimestega probleemistik kaootiline, kuid tegelikult on see väga korrapärane. Inimese nõrkuste süstematiseerimine ja neist teadlikuks saamine on võimaldanud juba aastakümneid teadjamatel paremini juhtida ja läbirääkimisi pidada.

Psühholoogia arvesse võtmine ehituse juhtimisel. Paljudel teistel erialadel võetakse psühholoogiat juba ammu arvesse. Vaatame, kuidas meie ehitajatena saame järgi võtta. Vastuse saavad muuhulgas küsimused:

- Miks raha ei ole kuigi hea motivaator ja mis on paremad motivaatorid?

- Kuidas panna meeskond soovima paremat tulemust tegema?

- Kuidas teha edukalt teistmoodi kui „nii on alati tehtud“?

- Kuidas saada läbirääkimistel selliseid tulemusi, mida sa varem võimatuks pidasid?

- Kuidas oma meeskonna tööd efektiivsemaks muuta?

- Kuidas saada heaks „ehituspsühholoogiks“ ilma ülikooli minemata?

Paremate tulemuste saavutamiseks ei ole vaja ülikoolidiplomit. Küll aga ei tule oskused niisama. Vaatame üle, mida teha oskuste parandamiseks.

Valdkonnaga kursis olek aitab ehituse ja objektijuhtidel allhankijatega paremat koostööd saavutada. Projekteerijad saavad parema koostöö ja hinna kaitsmise tööriistad. Ehitusettevõtete juhid saavad lahendusi, mida teha olukorraga, kus ühel päeval on ehitusjuhte puudu, teisel päeval üle.

Veebiseminari viib läbi Arro & Agasild Inseneribüroo OÜ juhatuse liige ja ehitusinsener Alari Arro.

Lisainfo veebiseminari kohta saab küsida kirjutades [email protected].

Kui oled juba tellija, siis logi sisse või vormista tellimus

Vormista püsimaksega tellimus kohe ja saad:

  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja
  • Kuulata ehituse teemalisi podcaste
  • Äripäeva Infopanga hõbepaketi
EraisikEttevõte
Olen tingimustega nõus
Kaardimaksega
Mobiilimaksega
Juhime tähelepanu, et Sul on õigus keelata oma kontaktandmete kasutamine samasuguste toodete või teenuste otseturustuse tegemiseks võttes Äripäevaga ühendust aadressil [email protected] või telefonil 667 0099.
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785