Autor: Aivar Hundimägi • 12. jaanuar 2024

Rakvere parima puithoonega seotud kohtulahend võib tuua riigihangetesse paindlikkust

2022. aasta suvel saagisid Rakvere linnapea Triin Varek ja volikogu esimees Mihkel Juhkami Rakvere põhikoolide töö- ja tehnoloogiakeskuse avatuks. Erinevatel arhitektuurikonkurssidel mitmeid auhindu pälvinud maja valmimise rõõmu hakkas aga varjutama mõned kuud hiljem tekkinud vaidlus, mis nüüd sai kohtus lahenduse.
Foto: Andres Pulver
Jaanuari alguses jõustus Rakvere linna ja Riigi Tugiteenuste Keskuse vahel peetud kohtulahend, mille põhjuseks oli 2022. aasta suvel avatud Rakvere linna põhikoolide töö- ja tehnoloogiakeskuse hoone ehituslepingu muutmine. "Ka riik eksib. Kes oma õigusi ei kaitse, loobub sisuliselt oma õigustest," kommenteris lahendit Allar Jõks.

Riigiasutus leidis, et Rakvere linn on rikkunud reegleid ja nõudis ligi 200 000 euro tagastamist, sest hoone ehitamist kaasrahastati Euroopa Regionaalarengu Fondist 800 000 euroga. Ehituslepingu kogumaht ilma käibemaksuta oli ca 1,5 miljonit eurot.

Linn polnud sellega nõus ja pöördus kohtusse. Tulemuseks on kohtulahend, mis abilinnapea Kert Karuse hinnangul võiks muuta paljudelt omavalitsustelt abirahasid tagasi nõudva Riigi Tugiteenuste Keskuse käitumist ja töökorraldust, kirjutasid Lääne Virumaa Uudised.

„See, mis Rakvere linnaga tehti, oli karjuvalt ebaõiglane. Lask tuli püssist, mis oli roostes. Sealt ei oleks tohtinud mingit pauku tulla,“ ütles Karus pärast linna kohtuvõitu.

RTK kommunikatsiooniosakonna juhataja Madle Mereste sõnul ei muuda jõustunud kohtuotsus üldjoontes rakendusüksuse tegevust. „Küll aga muudab kohtuotsus riigihangete seaduse tähenduses hankelepingute muutmisel ettenägematute asjaolude käsitlust pisut paindlikumaks, seda eelkõige Covid pandeemiaga seotud asjaolude hindamisel,“ märkis ta.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785