Autor: Indrek Alliksaar, KPMG audititeenuste juht • 5. september 2022

KPMG: ebaühtlase koormusega ehitamine on kallim

KPMG audititeenuste juht Indrek Alliksaaare hinnangul peaks riiklike tellimuste pikaajalise strateegia selgust ja hangete ajakava läbipaistvust ka ehitajad ja nende katusorganisatsioonid pidevalt nõudma. Foto: Raul Mee.
Taristuehituse pikaajalise kasvutrendi puhul jääb silma müügimahtude kasvu heitlikkus aastate lõikes. Riigil on selles olukorras valida, kas hoida sektorit ühtlase tellimuste vooga ja läbi mõeldud hankepoliitikaga vee peal või lasta ettevõtjatel end kärpida ning hiljem nõrgenenud konkurentsist tingitud kõrgeid hindu taluda, kirjutas KPMG audititeenuste juht Indrek Alliksaaar.

Kui 2018. ja 2020. aastal tegutseti tööstusharu koondvaates reaalhindades sisuliselt ilma kasvuta, siis 2019. ja 2021. aasta olid kasvud vastavalt 42% ja 25%. Selline ebastabiilne ehitusmahtude jaotus peaks andma mõtlemisainet riigile ja tema kontrolli all olevatele ühingutele, kes riigihangete kaudu sektorile tööd pakuvad. Ehitajate ühtlasem koormamine annaks tellijatele kvaliteetsema ja odavama töö ning ehitajale parema kasumlikkuse. Juhul, kui riik keskendub vaid iga üksiku hanke puhul soodsaima hinna saavutamisele, siis võivad hinnatasemed just vastupidi kiiresti kasvada, kuna ebaühtlase koormusega ehitamine on kallim.

Ehitusuudised.ee toetajad:
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785