Autor: Ehitusuudised • 1. september 2021

Vello Otsmaa on lahkunud

Eesti ehitussektorit on tabanud valus kaotus. 18. augustil lahkus meie keskelt oma elu betoonile ja õppejõutööle pühendanud Vello Otsmaa (29.03.1932 – 18.08.2021).

Vello Otsmaa lõpetas Tallinna 22. Keskkooli 1951. a. hõbemedaliga ja Tallinna Polütehnilise Instituudi ehitusteaduskonna tööstus- ja tsiviilehituse erialal 1956. a. cum laude, Pärast paariaastast tööd projekteerijana kutsuti ta 1958. a. aspirantuuri ehituskonstruktsioonide kateedri juurde ning selle kollektiiviga jäi ta seotuks oma elu lõpuni.

Oma õpetaja, akadeemik Heinrich Laulu, mantlipärijana oli tema töö seotud betoonkonstruktsioonidega. Väitekirja „Pika ringsilindrilise raudbetoonkooriku põikjõu-piirolukorra eksperimentaalne uurimine” kaitsmise alusel omistati talle 1963. a. tehnikateaduste kandidaadi kraad.

Töötades TPI ehituskonstruktsioonide kateedri assistendi, vanemõpetaja ja dotsendina (alates 1964. a.), TTÜ raudbetoonkonstruktsioonide õppetooli juhataja ja ehitiste projekteerimise instituudi direktorina (1992-2001), oli tema õppetöö seotud betoonkonstruktsioonidega. Tema teadustöö on põhiliselt seotud raudbetooni ja pingebetooni põikjõukindluse uurimisega, seda nii varraselementide ja plaatide kui ka keerukate koorikute puhul. Alates 2012. aastast oli ta emeriitdotsent. Ta oli paljude meie tänaste ehitusinseneride õppejõud ja oli toeks arvukatele ehitusalase teadustöö tegijatele.

Lisaks tööle õppejõuna oli ta asjatundjana tegev paljude keeruliste konstruktsioonide lahenduste väljatöötamisel ja praktiliste ehitusprobleemide lahendamisel. Tähtis roll on tal meie tänaste ehituskonstruktsioonide projekteerimise standardite eesti keeles väljaandmises ja kasutusele võtmisel.

2014. aastal andis Eesti Betooniühing koos Tallinna Tehnikaülikooliga välja Vello Otsmaa raamatu „Betoonkonstruktsioonide arvutamine“, mis selgitab betoonkonstruktsioonide arvutamise reegleid ja avab arvutusmeetodite tagamaid. Lisaks teoreetilisele käsitlusele on raamatu väärtuseks selles esitatud arvukad arvutusnäited. V. Otsmaa õpik valiti selle esmase väljaandmise aastal parimaks ülikooliõpikuks. Raamat oma järgnevate väljaannetega on meie inseneridele abimeheks veel pika aja jooksul.

Vello Otsmaa on Eesti Betooniühingu ja Eesti Ehitusinseneride Liidu auliige.

Asjatundliku ning nõudliku spetsialistina jääb mälestus temast meie südamesse.

Langetame leinas pea.

Tallinna Tehnikaülikool

Eesti Betooniühing

Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liit

Eesti Ehitusinseneride Liit

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785