Autor: Äripäeva Infopank • 14. august 2020

Inseneribüroode koroonaraport: uute ettevõtete loomine sektoris pole raugenud

Äsja avaldatud inseneribüroode koroonaraporti kohaselt jätkus sektoris uute ettevõtete asutamine endise hooga ka tänavu teises kvartalis, mida võib pikalt kestnud eriolukorra tõttu nimetada koroonakvartaliks.
Foto: Pixabay

Inseneribüroo Telora tegevjuht Tiit Kerem ütleb raportile antud intervjuus, et sektori üks pikalt kestnud probleem on killustumine, mis pole lasknud suurtel ettevõtetel kasvada. „Inimesed asutavad ühemehe-osaühinguid, kust makstakse väikest palka ja ülejäänud tulu võetakse dividendidena. Skeemiga, kus insenerimeeskond koosneb 10+ osaühingust, on pea võimatu edukalt teha suuri projekte,“ ütleb Kerem. Loe intervjuud Tiit Keremiga SIIT.

KPMG tehingute nõustamise osakonna finantsnõustaja Johan Nestor kirjutab raportis, et suuremat langust ootavad spetsialistid sektoris alles 2020. aasta teises pooles või isegi 2021. aastal. „Kuivõrd ehitusvaldkond põhineb eelkõige pikaajalistel projektidel, siis võib arvata, et ka teise kvartali tulemused on saavutatud enne kriisi sõlmitud projektide realiseerimise kaudu,“ kirjutab Nestor.

Juhtide hinnangute analüüs näitab, et järgmine poolaasta tõotab kujuneda tõeliselt keeruliseks, sest jätkub surve alandada teenuse hinda. Koos müügitulu kahanemise ja töötasu kasvuga peaksime 2020. aasta majandusaasta aruannetes nägema kasumlikkuse olulist kahanemist. See omakorda võib kaasa tuua ühinemisi ja ülevõtmisi, aga ka väikeste tegijate hääbumist mõneks ajaks.

Värske raport soeta SIIT.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785