Autor: Ehitusuudised • 27. juuni 2019

Tondil avati memoriaal Eesti ohvitseridele

Täna avati Tallinnas Kristiine linnaosas endises sõjaväelinnakus Tondi sõjakooli memoriaal langenud Eesti ohvitseridele.
Autor: Tallinna linnavalitsus

Alates 1920. aasta maist kuni 1940. aasta juunini tegutsesid Tondi tänava kasarmulinnakus Eesti Vabariigi Kõrgem Sõjakool, Sõjaväe tehnikakool ja Lahingukool. Kahe aastakümne jooksul lõpetasid selle praktiliselt kõik 1940. aasta juunipöörde ajal teenistuses olnud kaadri- ja reservohvitserid. Memoriaali graniittahvlitele on jäädvustatud 2103 Eesti vabadusvõitluses elu kaotanud ohvitseri nime, kes kaotaid elu lahingutes või repressiivorganite käe läbi. Memoriaal avati langenud ohvitseride lähedaste palvel, et oleks paik, kus neid mälestada. Memoriaali õnnistas sisse Kaitseväe kaplan Gustav Kutsar.

„Aastatel 1920 – 1940 tegutses Tondil Eesti Vabariigi Sõjakool. Ajad olid keerulised ja veelgi keerulisemad olid valikud, mis seisid noormeeste ees pärast kooli lõpetamist ja paljude elu lõppes ebaõiglaselt vara. Seejuures paljude Tondil sõjakoolis õppinud ohvitseri hauakoht on tänaseni teadmata või asub raskesti ligipääsetavas paigas kaugel Siberis. Langenud ohvitseride lähedaste palvel on püstitatud neile vapratele meestele mälestussammas, et oleks paik, kus neid mälestada,“ tutvustas Kristiine linnaosa vanem Jaanus Riibe memoriaali rajamise tagamaid.

„Laias maailmas on levinud tava rajada sõjakooli linnakusse memoriaalid langenud ohvitseridele. Meil on küll juba „Tondipoiste“ ausammas 1924. aasta detsembrimässu mahasurumisel langenud neljale kadetile, kuid oma mälestussammas on puudu teistel, kes selles koolis õppisid ja oma elu sel ajalooperioodil kaotasid.“

Monumendi autoriks on Eesti Kunstiakadeemia emeriitprofessor skulptor Jaak Soans. Langenud ohvitseride lähedaste idee edasiviija ja nimekirja koostaja on sõjaajaloolane erukolonelleitnant Jaak Haud. Skulptuuri arhitektuuri ja maastikuarhitektuuri autor on Toomas Põld (Loovmaastik OÜ). Memoriaali põhiprojektid koostasid Vaiko Kann, Vadim Mahkats ja Ilja Galkin (Keskkonnaprojekt OÜ). Teksti paigutuse ja optika tegi Ott Puija (Plum Stuudio OÜ).

Memoriaali ehitajaks olid Enska Ehitus OÜ ja AS Magma. Pronksist ja roostevabast terasest detailid valmistas ja paigaldas Jaak Soans FIE. Tööde lepinguline maksumus oli 305 000 eurot. Memoriaal rajati Tallinna Keskkonna- ja Kommunaalameti tellimusel.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785