Autor: Ehitusuudised • 21. märts 2019

Kopli kaubajaama visioonivõistluse võitjad teada

Võitjaks osutus töö nimega Lines Rehab.
Tallinna Arhitektuuribiennaal 2019 kuulutas välja TAB 2019 visioonivõistluse "Uued elukeskkonnad, uued iluvormid" võidutööd. Võistlusele laekus kokku 80 tööd maailma eri paikadest, mille seast polnud võitjat lihtne leida.

Võitjaks osutus töö nimega Lines Rehab, teise koha võitis töö nimega Voxel Valley ja kolmanda koha Eatable. Žürii märkis täiendavalt ära veel viis tööd: 4LifeBuildings, Postforest, Relation Hood, Self- sufficient Habitat ja Tallinn Tetris. Hetkel avalikustatakse vaid võidutööde nimed – autorid ja tööde taga olevad meeskonnad avalikustatakse TABi avanädalal septembris.

Võistluse žüriiliikme Margit Mutso sõnul ei olnud Visioonivõistlusele saabunud 80 ideekavandi hulgast lihtne leida parimat: "Tööd on tugevad, on erinevat lähenemist ülesandele ja lahendustes erinevaid rõhuasetusi. Kuna tegu on visioonivõistlusega, mitte reaalse ehitusprojekti otsimisega, jäid sõelale need tööd, mis on pakkunud tavapärasest pisut ootamatumat katsetuslikumat lahendust. Žürii eesmärk oli välja valida võimalikult eripalgelised tööd ja ideekavandite valik andis selleks ka võimaluse. Kui esikolmiku osas olid hindajad üsna üksmeelel, siis kolmiku kohtadele jagamisel enam mitte täielikult, mis näitab, et võistlusel ei ole ühte teistest tugevalt eristuvat tööd."

Rahvusvaheline žürii koosseisu kuulusid Kjetil Trædal Thorsen (Snøhetta, Norra), Margit Mutso (Eek & Mutso, Eesti) ja Jaak- Adam Looveer (Tallinna Linnaplaneerimise Amet).

Žürii eksperdid olid TAB 2019 peakuraator Yael Reisner ja tema assistent Barnaby Gunning.

Lines Rehab, Voxel Valley ja Eatable tööde autorid kutsutakse oma projekte esitlema TABi sümpoosionile. Võistlusele esitatud töödega on võimalik tutvuda TABi raames avataval Visioonivõistluse näitusel.

Tänavuse visioonivõistluse eesmärk oli luua ühiste ja privaatsete elu- ja töökeskkondade ala, mis hõlmab sise- ja välisruume, kus eri vanuses inimesed saaksid õppida, mängida ja kasvada. Oodatud olid tööd, mis kujundaksid dünaamilist ja kaunist uuenduslikku arhitektuuri viisil, kus digitaalset kasu võimendab inimlik otsustusvõime ja kognitiivne intuitsioon. TAB 2019 Visioonivõistluse ala oli Kopli idaosa ja osa Kalamajast, mis külgneb raudtee¬ maaga ja millest kujuneb lähitulevikus Tallinna uus oluline osa.

Tallinna Arhitektuuribiennaali rahvusvaheline visioonivõistlus on olnud algusest peale üks 2011. aastal alguse saanud biennaali olulisemaid osi. Visioonivõistluste lähteülesanded sünnivad koostöös Tallinna linnaga ning keskenduvad kindlale Tallinna piirkonnale või probleemile. Eelmise, 2015. aastal toimunud biennaali visioonivõistlus keskendus Viru väljaku võimalikele lahendustele ja 2013. aasta arhitektuuribiennaal kutsus arhitekte mõtlema sellele, milline võiks olla Väike-Õismäe piirkonna tulevik. 2017. aasta visioonivõistlus keskendus Tallinna Paljassaare poolsaare uue linnakeskkonna potentsiaalidele.

Loe ka TAB 2019 peakuraator: lõpuks vaatame ikkagi kõige ilusamat maja

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785