Autor: Ehitusuudised • 14. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Eesti Kunstiakadeemia hoone Tallinnas Põhja puiesteel.
Foto: Eesti Betooniühing

Aasta betoonehitis on Eesti Kunstiakadeemia

Eesti Betooniühing kuulutas eile toimunud betoonipäeval välja konkursi „Aasta betoonehitis 2018” võitjad. Tiitli Aasta Betoonehitis 2018 pälvis Eesti Kunstiakadeemia uus hoone Tallinnas Põhja puiesteel.

Konkursi peaauhind hoone arhitektuuri eest läks Kuu Arhitektidele. Hoone autorid on Joel Kopli, Koit Ojaliiv, Juhan Rohtla ja Eik Hermann.

Tellija auhinna pälvis Eesti Kunstiakadeemia, konstruktori auhinna Inseneribüroo Printsiip OÜ (Tõnu Peipman, Piret Lindma, Andres Sokk, Tom Arula), sisearhitektuuri auhinna Pink OÜ (Tarmo Piirmets, Raul Tiitus), ehituse peatöövõtja auhinna Astlanda Ehitus OÜ. Betoonitööde eest sai auhinna Maru Betoonitööd OÜ, betooni tarnija auhinna Betoonimeister AS, betoontoodete auhinna Framm AS ja Paneelivabrik OÜ, raketiste auhinna Peri AS ja Ramirent Baltic AS.

„Uus betoonhoone ja vanade betoonhooneed liituvas arhitektuurselt sobivalt ja funktsionaalselt. Hoones on esindatud sõjaeelse Eesti Vabariigi aegsed betoonkonstruktsioonid, nõukogudeaegsed tööstushoone ja administratiivhoone monteeritavad raudbetoonkarkassid ning tänapäevane uusehituse osa. Betoonpinnad on jäetud võimalikult suures ulatuses vaadeldavateks ilma katva viimistluseta,” leidis žürii.

Žürii esimees Aadu Kana: „1920ndate Eesti tööstusarhitektuuri parimaid näiteid ja eri ajastute ruumisegadus on koondatud väärikaks, kuid nooruslikuks tervikuks. Hea näide betoonist, kui ajale vastupidavast ehitusmaterjalist.”

Välja anti neli eriauhinda

Eriauhinna idee ja teostuse eest pälvis Pöörise arhitektoon, mille tellija oli TTP AS, arhitektuuri ja konstruktsiooni kavandasid Raiko Reinson ja Veiko Zovo Nord Projekt ASist ja ehitas valmis PR Betoon OÜ.

„Uuele elamukvartalile on loodud keskne skulpturaalne vorm, demonstreerimaks insenertehnilist võimekust anda betoonkehale soovitud kuju, mis mõjub ühtaegu saledalt ja kunstipäraselt. Arhitektooni õhuke ristlõige on saavutatud betooni ja armeeringu viimisega teostatavuse piirini, mis illustreerib põhjapanevaid teadmisi betooni kui materjali kohta," kommenteeris žürii.

Žürii esimees Aadu Kana: „Arhitektoon on väärikalt teostatud kolmemõõtmeline keeruline inseneritöö.”

Eriauhinna arhitektuuri eest kuulus arhitekt Martin Aunininile Roseni 9/11 hotell-korterelamu-büroohoones betooni innovatiivse kasutamise ja eksponeerimise eest.

„Hoone fassaadil ja ka interjööris domineerib puhasvalupinnaga punane betoon. Punast betooni on kasutatud erinevalt – peensaetud laudiseraketises monoliitbetoonvaluna, keeruliste ažuursete või sügavamustriliste fassaadi- ja rõdupiirdeelementidena ning suureformaadiliste sillutisplaatidena ümber maja. Punasest betoonist monteeritavad seinaelemendid on nii väliskoore-elemendid kui ka kolmekihilised sandwich-elemendid. Läänefassaadil on punasest betoonist lodžade-süsteem. Poolkaarekujuline hotelli peatrepp fuajees on puhasvalupinnaga punasest betoonist," kommenteeris žürii.

Žürii esimees Aadu Kana: „Tahtsime esile tõsta just arhitekt Martin Aunin’i suurt põhendumust erinevate betooni võimaluste kasutusele võtmisel ja kvaliteetsel eksponeerimisel.”

Ajakirja „Ehitaja” eriauhinna sai Maarjamäe kommunismiohvrite memoriaali ehitaja Haart Ehitus OÜ.

Eesti Ehitusinseneride Liidu eriauhinna sai Haabersti ristmiku rajatiste projekteerija Järelpinge Inseneribüroo OÜ: Aivar-Oskar Saar, Sven Naadel, Martin Meisalu ja Priit Pärn.

Tänavu üheksateistkümnendat korda korraldatud konkurss „Aasta Betoonehitis” on ellu kutsutud, et tutvustada avalikkusele betooni avaraid kasutusvõimalusi ning tunnustada neid inimesi, kes oma ideede ellurakendamiseks on kasutanud kodumaist ehitusmaterjali – võimalusterohket ja hästivormitavat betooni.

Tänavusele konkursile laekus 23 tööd. Konkursile sai esitada 2018. aasta jooksul tellijale üle antud betoonehitisi ja neis kasutatud konstruktsioone ja menetlusi.

„Aasta Betoonehitis 2018” võistluse žüriisse kuulusid esindajad Eesti ehitusala liitudest: Eesti Arhitektide Liidust – Peeter Pere, Eesti Betooniühingust – Kalev Ramjalg, Eesti Ehitusettevõtjate Liidust – Indrek Peterson, Eesti Ehitusinseneride Liidust – Indrek Laul, Eesti Ehituskonsultatsiooniettevõtete Liidust – Andres Saar, Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidust – Enno Rebane, Aadu Kana, žürii esimees, samuti ehitusajakirjanike esindajad – Eva Kiisler, Äripäeva ehitusväljaannete juht, Liivi Tamm ajakirjast EhitusEST, ning Soome arhitekt Maritta Koivisto ajakirjast Betoni.

Vaata kõiki nominente SIIT.

Pöörise arhitektoon
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785