Autor: Sandra Malvik • 6. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehituse Tehnoloogiakonverentsil osalejale 5,2 koolituspunkti

22. veebruaril korraldab Ehitusuudised juba kolmandat korda menuka Ehituse tehnoloogiakonverentsi. Eesti Ehitusinseneride Liidu poolt hinnatud konverents annab osalejale 5,2 täiendkoolituse punkti.

Selle aasta tehnoloogiakonverentsil jagame kogemuslugusid ja tutvustame uusi, veel vähe tuntud tehnoloogilisi lahendusi.

Ehitusinfo modelleerimine ja haldamine leiab nüüdisaegses projekteerimis- ja ehitusprotsessis üha enam kasutust. Lisaks inseneri ja arhitekti erialastele teadmistele on olulised ka erialaülesed üldised oskused, nagu oskus ehitise digitaalset infomudelit kasutada, luua ja selle loomist juhtida. Millised on olulisimad kvalifikatsioonid BIM valdkonnas ja kuidas need on seotud olemasolevate kutsestandarditega? Erinevatest kompetentsidest BIM valdkonnas räägib TalTech ehituse ja arhitektuuri instituudi professor Targo Kalamees. Loe lähemalt SIIT.

Mudelprojekteerimine, infomudeli haldus ehitusplatsil ja tootmises on saanud mitmes Eesti ettevõttes igapäevatöö osaks. Kuid mida võib tuua meile tulevik, millised on suurriikide edulood ja uuenduslikud töövahendid? Tehnoloogia areng, info hulk ja nõudmised mudelitele aina kasvavad. Kuidas sellega toime tulla ja mis võib osutuda takistuseks? Consolis grupi üleminekut BIM-ile tutvustab CES Estonia Rootsi osakonna juht Roman Kostrõkin. Loe täpsemalt SIIT.

Paljudes ettevõtetes on projekteerimise projektijuhtimise protsess ajale jalgu jäänud, takistades soovitud efektiivsuse saavutamist. Projekteerimisettevõttes Esplan välja töötatud abivahend ADC võimaldab projekteerida senisest 40 % efektiivsemalt, hoides kokku nii projektijuhtimisele kuluvat aega kui kulusid. Ettevõtte juht Kadi Metsmaa räägib, kuidas paindliku planeerimise põhimõtted ja tänapäevased programmid projekteerimise projektijuhile appi tulevad ning kuidas muuta projekteerimisprotsess poole tõhusamaks.

Mullu sügisel avatud Viimsi riigigümnaasium on üks hoonetest Eestis, mille kohta ehitaja koostas ehitusaegseid muudatusi ja ehitustegevuse kestel tekkinud lisainformatsiooni kajastava teostusmudeli (as-built model). Teostusmudel on praktiline töövahend hoone haldusperioodil ning aitab oluliselt kaasa hoone haldus- ja hooldustegevuste digitaliseerimisel. Merko Ehitus mudelprojekteerimise projektijuht Alan Väli tutvustab ehitise teostusmudeli loomist. Loe lähemalt SIIT.

Ligi 40 000 m2 parkimispinnaga Tallinna lennujaama parkimismaja hoone projekteerimine toimus 3D-mudelis, kuhu peatöövõtja ja tellija lisasid hiljem tehnosüsteemide ja eriosade lahendused ning arhitektuurse osa mudeli. Pärast ehitusperioodi jääb valmiv mudel kasutusse tellija Tallinna lennujaama soovil ka hoone ekspluatatsiooniperioodil. Kogu hoone projekti oli kohe alguses kaasatud ka ehitusekspertiis. Ehitustöödega alustati enne tööprojekti lõplikku valmimist: mitmekuuline ajaline kokkuhoid saavutati tänu sellele, et ettevõtte sees valmistati nii konstruktsioonide tööprojekt ja viidi see ka ellu. Esineb Infragate Eesti juhatuse liige Urmas Aaskivi.

Kuidas ehitusmaterjali tootjad saavad BIM-ist kasu lõigata, tutvustab Taavi Liiv TuLiTecist. Digitaalsed tootekataloogid on võlusõna, mis aitab materjalitootjatel efektiivselt ja täpselt projekteerijate ja ehitajatega suhelda, rääkimata turunduse ja ekspordi potentsiaalist. Saame teada, kes on teadaolevalt esimene päris Eesti materjalitootja, kes on oma tooted rahvusvahelisse digitaalsesse tootekataloogi ülesse laadinud.

Programmi on lisatud kolm praktikasse rakendatavat uurimust. Johan Urbel räägib eelarvestamisel kasutatavate mudelprojektidega seonduvaid võimalusi ja puudusi. Analüüsiti mudelprojektide andmesisu ning modelleerimise täpsust, mis mõjutavad ehituse eelarve koostamise protsessis ehitise visualiseerimist ning ehitismahtude arvutamist. Lisaks analüüsile pakuti välja lahendusi ning modelleeriti näidismudel, mis on hea pakkumisfaasi mudel.

Ehitusinfo mudelite kasutamise levikuga lisandub täiendavaid viise selle informatsiooni visualiseerimiseks. Olemasolevad virtuaalreaalsuse süsteemid on tõestanud, kuidas läbi tajutavama visualiseerimise paraneb otsustajate ja hoone kavandajate vaheline suhtlus ning seeläbi soovitud lõpptulemuse saavutamine. Virtuaalreaalsuse lahendustest ja nendekasutusvõimalustest ehitusvaldkonnas räägib Tallinna Tehnikakõrgkooli lektor Egert-Ronald Parts. Loe lähemalt SIIT.

Päeva lõpetame Tarvo Milli ettekandega laserskaneerimine kasutamisest ehituskonstruktsioonide mõõdistamisel. Laserskaneerimise tehnoloogia võimaldab kiiret (ca miljon punkti sekundis) ja detailset ruumiliste seoste jäädvustamist. Tänu andmekogumise kiirusele, andmete detailsusele ning andmete mitmekülgsele kasutusvõimalusele on laserskaneerimise tehnoloogia väga atraktiivne kogu ehituse valdkonnas, seal hulgas ka ehitiste haldamises (monitooringud jms). Ettekanne annab ülevaate laserskaneerimise kasutamise võimalustest, piirangutest aga ka eelistest erinevate ehituskonstruktsioonide mõõdistamisel.

Pane ennast konverentsile kirja SIIN.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785