14. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liit on 25-aaastane

Foto: Eerik Riikoja
Eesti Arhitektuurimuuseumis võib praegu külastada näitust Eestis viimase saja aasta jooksul ehitatud märgilistest hoonetest ja rajatistest – „100 ehitist – sada aastat. Eesti lugu ehitistes 1918 – 2017“.

„Soovisime tähistada oma veerandsajandat sünnipäeva ning ühildada seda Eesti Vabariigi sajanda aastapäevaga. Kuidas on saja aasta jooksul arenenud ehitusala, mil määral muutunud ehitusmaterjalid, milliseid oskusi on oodatud ehitajatelt?“ nii kirjeldas EETL-i juhatuse esimees Meelis Einstein näituse ideeni jõudmist.

Koos Eesti Ehitusettevõtjate Liiduga valmistati näitust ette ligemale aasta jooksul. Kaks liitu kutsusid kokku erinevate ehitusala liitude esindajatest žürii, kes valis välja ehitised, mis esindaksid nii meie arhitektuuri kui inseneriala tippsaavutusi. Iga aastat ilmestab üks ehitis. Lisaks näitusele trükiti ka asjakohane, rohkete piltidega varustatud täisvärvitrükis raamat.

Meelis Einstein kutsus kõiki külalisi otsima üles oma sünniaasta ehitiseks valitud hoone või rajatis, et meenutada nõnda selleaegseid tavasid ning elada kaasa ehituse arengule.

EETL-i juhatuse esimees tänas näituse ja raamatu koostamise idee autorit Toomas Kääni kommunikatsioonifirmast In Nomine ning näituse kuraatorit ja raamatu koostajat Leele Väljat.

Samuti peeti meeles endisi EETL-i juhatuse esimehi ja tegevtöötajaid. Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi ehitusala asekantsler Jüri Rass tuletas meelde, et temagi on olnud ehitusmaterjalitööstusega lähedalt seotud, veel kutsus ta kõiki tootjaid digitaliseerimise tulevikuteele. Ehitusmaterjaliala asjatundjad kõnelesid ehitusmaterjalide dokumentidest ja liginullenergia lähitulevikust. Vallot Mangus iseloomustas oma tööd 100 ehitise valimise žüriis. Päeva juhtis Kristo Elias.

Näitus on Eesti Arhitektuurimuuseumis avatud kuni 2. detsembrini 2018.

 

 

Autor: Enno Rebane EETL tegevdirektor

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785