Ehitushinna indeks kajastab platsikulude maksumust

Foto: Porto Franco

Statistikaameti koostatav ehitushinnaindeks tegeleb ehitusplatsil tekkivate kuludega, ega kajastagi investeerimisobjekti -- ehitise enda maksumust, kommenteeris statistikaamet 1Partneri Kinnisvara juhi kriitikat ameti indeksi madala tõusu kohta.

Esiteks jääbki ehitushinnaindeksi tõusu ja hoonestajate poolt tellijatele üleantavate ehitiste maksumuse tõusu vahele küllaltki suur lõtk, kuid ennekõike tuleb silmas pidada, et tegemist on otse- ehk platsikulude hindu jälgiva indeksiga, märkis statistikaameti analüütik Ülo Paulus."Näitaja annab küll potentsiaalsele investorile signaali ehitustööde teostamise hinnamuutustest, kuid mitte investeerimisobjekti ehk ehitise hinnamuutusest. Isegi kui investor astub hoonestaja rolli, kõrvaldades osa kaudsete kulude tekitajad, tekivad protsessis siiski kulud, mis ei ole ehitushinnaindeksi uurimisalusteks kuludeks," selgitas Paulus.Ehitushinnaindeksi jälgib ehituse otse- ehk platsikulude dünaamika. Sellesse kuuluvad ehitustööliste töötasu, masinate ja mehhanismide kasutamise tasu ning ehituses kasutatavate materjalide maksumuse muutumine teatud ajaperioodil.Otsekulude meetod ei arvesta kaudseid kulusid: inseneri-, finants, juhtimis- ja tugiteenistuskulud, alltöövõtjate kaudseid kulusid kuni kasumini, ehitusettevõtjate kasumini, vahenduseni paljudel eri tasanditel."On küllaltki meelevaldne arvamus, et ehitushinnaindeks on otseses ehk üks-üheses korrelatiivses seoses teiste majanduse arengut iseloomustavate statistiliste näitajatega, millega on küll ühesugune tendents ja suundumus, aga mitte tuletuslikud suunad ehk muutumise kiirused," lisas Paulus.

Jaga lugu:
EHITUSE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad ehituse uudised igal nädalal enda postkasti.

Ehitusuudised.ee toetajad:

Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Helen Paapsi
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785