Autor: Ehitusuudised • 30. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aura keskuse naabrusse kerkiva hoone kavandab Salto

Kaarsilla Kinnisvara korraldatud viie osalejaga arhitektuurivõistlusel Tartu Aura veekeskuse AHHAA teaduskeskuse vahetule naabrusele parima linnaruumilise lahenduse leidmiseks tunnistati parimaks arhitektuuribüroo Salto töö kui kõige ratsionaalsem.

Arhitektuurivõistlusega sooviti leida parim lahendus atraktiivse, nüüdisaegse ja multifunktsionaalse hoone ja linnaruumi loomiseks. Pakutu pidi väärtustama jõge, olemasolevat keskkonda, kesklinlikku rütmi, kesklinnas elamist ja kvaliteetset keskkonda.

Võistlusala asub pulbitsevas ja mitmefunktsionaalses piirkonnas. Väike-Turu 7 krundi vahetus läheduses asuvad lisaks AHHAA keskusele ja Aura veekeskus spordikool, kaubanduskeskus, ala asub ka bussijaama, avaturu ja jõe mõjuväljas; ala naabruses on toimunud katlamaja kvartali arhitektuurivõistlus ja sadama kvartali põhjapoolse osa arhitektuurivõistlus.

Arhitektuurivõistluse lähteülesandes oli hoonele ette nähtud kuni 8 korrust, seejuures alumised 3-4 korrust võiksid olla ühendatud kogu hoonekompleksi mahus. Võistlusala pindala oli 5 663 m2 ja võistluse tulemina planeeriti 15 000 m2 kasulikku pinda.

Arhitektuuribüroo Salto võidutöö mängib hoonestuse mahtudega. Arhitektid on hoone jaganud väikesteks ühikuteks. Ülemised korrused on võimalik sisustada korteritega, alumistel korrustel asuvad bürood ja müügipinnad, ehk n-ö vabaajakeskus. Ülemised hoone mahud järgivad tänavajoont, alumised on lükatud krundi sisse, nii on tänava tasapinnale tekitatud avalik inimmõõtmeline ruum. Arhitektuurivõistluse žürii leidis, et Salto arhitektid pakkusid piiratud krundile kõige enam vaheldusrikkust.

Ehitamise paindlikkus oluline

Kaarsilla Kinnisvara tegevjuht Made Vares sõnab, et arhitektuuribüroo Salto töö oli viiest võistlustööst kõige ratsionaalsem: „Meile on oluline ehitamise paindlikkus kui ka hoone funktsionaalsuses. Salto on loonud hoonete süsteemi, mille väljaehitamise saab jagada mitmesse etappi. Antud projekti alumisi korruseid on võimalik ehitada ühtseks vabaajakeskuseks või eraldi büroopindadeks“.

Tartu linnaarhitekt Tõnis Arjus peab võistlust hästi õnnestunuks, kuna kõik esitatud tööd olid kõrgel tasemel ning katsetasid ala läbi erinevatel võimalikel viisidel. „Salto näitas oma tööga tõelist osavust, saavutades lihtsate võtetega nii linnaehituslikult tervikliku ja põneva kui ka praktilise ja ökonoomse lahenduse,“ sõnab Arjus.

Arhitektuurivõistlusest võtsid lisaks Salto Arhitektidele osa KTA Arhitektid, Arhitekt Must, Kolm Koma Arhitektid ja U-Disain. Võistluse žüriisse kuulusid Made Vares ja Viljar Jänes Kaarsilla Kinnisvara OÜst, Tartu linnaarhitekt Tõnis Arjus, maastikuarhitekt Karin Bachmann ja arhitekt Margit Mutso.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785