Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 10. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuula: puitmajatootjate kuldaja rock & roll on läbi

Harmeti moodulmajade tehas
Puitmajatootjate paremad kasvuaastad on möödas, nentis Eesti Puitmajaliidu tegevjuht Lauri Kivil Äripäeva raadio hommikuprogrammis.

Äripäeva infopanga koostatud konkurentsiraport "Kokkupandavate ehitiste tootmine" annab täieliku ülevaate valdkonna ettevõtete konkurentsivõimest. Analüüsitud on firmade viimase viie aasta majandusnäitajaid, mille põhjal on välja toodud valdkonna arengutrendid ja ettevõtete pingeread.

Soeta raport SIIT.

Kivili sõnul on praeguses olukorras kasumimarginaalid märkimisväärselt vähenenud, mida põhjustavad kaks peamist sisendit: materjal ja tööjõud. "Käive ja eksport kasvab, aga kasum ja rentaablus on allapoole liikumas," ütles liidu tegevjuht.

Marginaalide vähenemisele vaatamata ütles Kivil, et sektoris toimuvad huvitavad muutused: sektori suurima osa moodustavad keskmised ettevõtted on käivet suutnud paari aastaga oluliselt suurendada. Kui mõni aasta tagasi oli keskmise ettevõtte käive 1,5–3 miljonit eurot, siis nüüd on suurusjärk kasvanud 3–7 miljoni euro juurde. Kivil nimetab neid tugevateks keskmikeks, kes liiguvad usinalt tipu poole.

Äripäeva infopanga konkurentsiraporti järgi tegid eelmisel aastal rohkem kui 7 miljonit eurot käivet 15 ettevõtet, kellest parim oli Harmet 77 miljoni eurose müügituluga.

Otsitakse uusi turge

Eesti puitmajatootjate käibest moodustab senini lõviosa eksport Põhjamaadesse, mille edu põhjusena näeb Kivil kunagist võimalust siseneda turule hinnaga. Praegu see enam ei tööta, mistõttu tuleb ettevõtjatel tugineda usaldusväärsel kuvandil ja headel toodetel.

Põhjamaades tugevnenud konkurentsi tõttu üritab puitmajade liit leida ka uusi sihtturge, kuhu edasi minna. Liidu juht Kivil tõi näidetena välja Iirimaa ja Hiina, kuhu praegu on seatud pilk.

Loe pikemalt turuolukorrast artiklist "Tehasemajade tootjad seisavad teelahkmel".

Intervjuud Lauri Kiviliga saab kuulata alates 37:02.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785