Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 19. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lauluväljakul hakati laulukaart renoveerima

Foto: Postimees/Scanpix
Tallinna lauluväljakul algasid laulukaare renoveerimistööd - vahetatakse välja puitlaudis ja katteplekk ning korrastatakse laululava fassaadid.

Renoveerimise ehitushanke võitis Aruna-Ehitus OÜ ja PVH Ehitus OÜ ühispakkumine. Omanikujärelvalvet teostab IB Telora .

Tallinna linna ja Kultuuriministeeriumi koostöös võrdselt rahastatavate tööde lepinguline maksumus on 638 000 eurot. Tööd peavad olema lõpetatud 15. märtsiks 2019 ning kasutusluba peab olema vormistatud hiljemalt 15. aprilliks 2019.

„Nende tööde lõppedes on renoveeritud kogu laululava keskne kompleks - laululava, tuletorn ja raadiotorn,“ ütles Tallinna Lauluväljaku juhataja Riho Rõõmus. „Järgmisel suvel peetakse Tallinnas juubelilaulupidu – 1869. aastal toimunud  esimesest laulupeost möödub 150 aastat. Renoveerimistööd olid tarvilised nii ohutuse seisukohalt kui ka selleks, et lauluväljak saaks juubelilaulupidu väärikalt võõrustada.“

Projekteerimistöödele eelnenud laboratoorsed ja tehnoloogilised uuringud viidi läbi Tallinna Tehnikaülikooli emeriitprofessori, tehnikadoktor Karl Õigeri juhtimisel, kes pakkus välja ka laudise uue paigalduslahenduse - ristkiht laudis. Analoogse lahendusega on ehitatud Tartu Laululava uus laulukaar, mille üks insener-autoreid oli samuti Karl Õiger. „Trosside ekspertiis näitas, et trossid on üllatavalt heas seisukorras ja hea hoolduse korral ei pruugi lähima 30-40 aasta jooksul nende pärast muretseda,“ ütles Rõõmus.

Eelmisel aastal avati lauluväljakul kapitaalselt renoveeritud raadiotorn. Renoveerimise käigus kaasajastati hoone täielikult - ehitati ja paigaldati uued rõdud, paigaldati uus elektrisüsteem, ehitati välja ventilatsiooni-, jahutus- ja küttesüsteem ning kanalisatsioon. Renoveerimistööd läksid maksma kokku 532 800 eurot, projekti rahastas Tallinna linn.

Tuletorn läbis põhjaliku uuenduskuuri 2010. aastal. Renoveerimise käigus tehti korda tuletorni trepiastmed ja seinad, vahetati välja valgustid ning torni rõdudele pandi ette lükandklaasid. See hõlbustab torni korras hoidmist ja ühtlasi saavad külastajad ka halva ilmaga mugavalt torni uudistada. Tuletorni katusele on paigaldatud kaks Eestis ainulaadset võimsat binoklit, mis võimaldavad linna panoraami ja merel sõitvaid laevu vaadelda. Tuletorni renoveerimisele kulus 1,3 miljonit krooni, rahastasid ERF (Euroopa Regionaalarengu Fond) ja Tallinna linn.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785