Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 9. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Merko kasvatas käivet ja kasumit

Foto: Andras Kralla
Merko Ehitus kasvatas müügitulu ja puhaskasumit nii teises kvartalis kui kuue kuu lõikes. Kontserni teise kvartali müügitulu oli 103,3 miljonit ja 6 kuu müügitulu 183,7 miljonit eurot, teise kvartali puhaskasum 5,6 miljonit ja 6 kuu puhaskasum 6,7 miljonit eurot. Üle poole müügitulust teeniti väljaspool Eestit.

„Teises kvartalis jätkunud müügitulu kasv oli ootuspärane tulenevalt viimasel paaril aastal sõlmitud ehituslepingute mahust. Enim kasvasid ehitustööde mahud Lätis. Nii esimeses kui teises kvartalis ületas kontserni ettevõtete väljaspool Eestit teostatud tööde maht Eestis teostatut,“ ütles AS Merko Ehitus juhatuse esimees Andres Trink.

„Ehituse sisendhindade kallinemise ja peatöövõtu turu tiheda konkurentsi tõttu pole aga ehitusmahtude kasvatamine meile eesmärk omaette, vaid keskendume ehitusteenuse kvaliteedile ja kasumlikkuse parandamisele. Teises kvartalis kasvas kontserni kasumlikkus eelkõige tänu ehitusteenuse kasumlikkuse paranemisele, puhaskasumlikkuse kasvu toetas ka mullusega võrreldes 0,9 miljoni euro võrra väiksem tulumaksukulu.“

Tellijad uute objektidega ettevaatlikumad

„Meie uute ehitustellimuste maht oli esimesel poolaastal väiksem kui teostatud tööde maht ja ehituslepingute portfell tervikuna kahanes. Kuna suuri ärikinnisvara objekte on viimastel aastatel Baltikumis palju käivitatud ja ehitamine on läinud kallimaks, on tellijad ettevaatlikumad uute projektidega alustamisel. Jätkuvalt ei ole meil erilist edu olnud riigihangetel ning siin on uute tellimuste mahtu väga keeruline prognoosida, kuna projektide ettevalmistus on väga pikaajaline, tihti ületavad ehituspakkumised tellija rahalisi võimalusi, mistõttu hankeid tühistatakse või lükatakse edasi. See mõjutab kindlasti meie tellijatele pakutavate ehitusteenuste mahtusid 2019. aastal,“ lisas Andres Trink.

„Balti riikide pealinnade korteriturul olulisi muutusi teises kvartalis ei toimunud: uusi arendusprojekte käivitatakse jätkuvalt üsna suures mahus nii Tallinnas kui Vilniuses. Ka Riias on märke korterituru aktiveerumisest, seda aga eelkõige odavamas hinnasegmendis. Korteriarendus on jätkuvalt meie keskne ärisuund, kuhu investeerime,“ kommenteeris Andres Trink kontserni kinnisvaraarenduse valdkonda.

Kokku müüs kontsern esimesel poolaastal 168 korterit, mille kogumaksumus ulatub 16,3 miljoni euroni. Mullu samal ajal müüdi kortereid 26,9 miljoni euro eest. 

Teises kvartalis olid suuremad töös olevad objektid Eestis T1 Mall of Tallinn kaubanduskeskus, Maakri Kvartal, Öpiku Ärihoone B-maja, Tallinki büroohoone, Hiina Rahvavabariigi Suursaatkonna residents, Wendre tootmishoone laiendus, Viimsi riigigümnaasium, Toom-Kuninga 21 korterelamu, Tartu mnt 80 büroohoone I etapp ja Kuressaare keskväljak, Tsirguliina 330kV alajaama renoveerimistööd, Maadevahe ja Priimetsa asfaltbetoontehase jääkreostuse ohutustamine ja Hundipea sadama rekonstrueerimis- ning süvendustööd. Suuremate objektidena olid teises kvartalis ehituses Riias Akropole multifunktsionaalne keskus ja Alfa kaubanduskeskus, Z?Towers kompleks ning Ventspilsi muusikakool ja kontserdihall. Vilniuses olid suuremateks objektideks Radisson Blu Hotel Lietuva laiendus, Hotel Neringa ja kortermajade kompleksaltiniu Namai kvartalis ning Klaipedas Philip Morrise tehase rekonstrueerimine ja laiendus.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785