Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 24. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Selgus Kadrioru pargi aednikemaja arhitektuurivõistluse võitja

Foto: Tallinna linnavalitsus
Kadrioru parki planeeritava oranžerii ehk aednikemaja arhitektuurivõistluse võitis Karisma arhitektid OÜ ideekavand. Võidutöö autoriteks on arhitektid Kai Süda ja Risto Parve.

„Teise ja kolmanda preemia otsustas žürii jagada võrdselt, sest need tööd olid mõlemad väga head, kuid samas äärmiselt erinevad,“ ütles žürii esimees, Tallinna abilinnapea Andrei Novikov. Jagatud teine ja kolmas preemia läksid Arhitekt Must OÜ-le ja KAVAKAVA OÜ-le. Ergutuspreemiad said OÜ Stuudio Tallinn ja OÜ Molumba.

Ideekonkursi eesmärgiks oli leida Kadrioru pargi ajaloolise lossiaedniku (oranžerii) hoonete kompleksile sobiv kaasaegne arhitektuurne lahendus, miljöösse sobivas mahus ja välisilmega. Hoone on kavandatud Kadriorus asuvale kinnistule aadressiga Koidula tn 34. Tegemist on ajaloolise oranžerii asukohaga,algselt laius see küll oluliselt suuremal alal, kuid on tänaseni kasutusel Kadrioru aiandina.

"Kokku esitati ideekonkursile 14 võistlustööd. Ideekonkursil hindasime nii ideekavandite visuaalset sobivust kui ka funktsionaalsust ning jälgisime, et arhitektuurne lahendus oleks eelarve piires teostatav,“ ütles Novikov. Žürii tõstis eriti esile, et võidutöös on põnevalt ja oskuslikult seotud aednike töised toimetamised avalike funktsioonidega. Ka hoone sisu on planeeritud lennukas ning Kadrioru parki rikastav. Lisaks Kadrioru pargi töötajate töötingimuste kaasajastamisele on hoone avatud ka linnakodanikele ja külastajatele.

Aianduskompleks koos talveaiaga

Kadrioru pargi direktori Ain Järve sõnul kujuneb kavandatavast hoonest terviklikult toimiv aiandikompleks Kadrioru pargi hoolduseks vajalike ruumidega – kasvuhooned, hooldustehnika hoiuruumid, töökojad, laoruumid ning personali sh haljastajate ja aednike töö- ja abiruumid. "Lisaks on hoonele seatud ülesanne tutvustada pargi ajaloo, maastikuarhitektuuri ja haljastuse hooldamisega seotud teemasid avalikkusele, milleks on hoonesse ette nähtud talveaed, kohvik ja eriala kirjanduse raamatukogu koos õppeklassiga," täpsustas Järve.

„Kadrioru pargi jaoks märgilisel 300ndal juubeliaastal on ilus mõelda, et Kadrioru park saaks oranžerii hoone näol väärika ja vajaliku lisanduse, selleks kulub siiski veidi aega ja planeerimist, lisas abilinnapea Kalle Klandorf.

Avaliku, anonüümse ja üheetapilise arhitektuurivõistluse korraldas Tallinna Linnaplaneerimise Amet koostöös Tallinna Kommunaalameti, Eesti Arhitektide Liidu ja Kadrioru Pargiga.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785