Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 24. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti ehitajate uus armastus: Rootsi

Foto: Raul Mee
Soomes ja Rootsis nelja tütarettevõttega esindatud Maru Ehituse juhatuse esimehe Taimo Mureri sõnul on Eesti ehitusfirmade ja tööliste osakaal Rootsi turul võrreldes eelmise aasta sama ajaga kasvanud.

Ehitusettevõtte Merkes Solution OÜ juhi Marek Kitse sõnul on Eesti firmad Rootsis hinnatud tegijad ja odavast tööjõust ei saa juttugi olla. 

Pakutakse projekteerimist ja peatöövõttu betooni- ja montaažitöödel. Hetkel on töös näiteks Helsingi Kalasatama vabaajakeskuse betoonitööd ning terase ja katendite paigaldus ja Helsinki Olümpiastaadioni betoonitööd.

„Müügitulu osakaal välisturgudel moodustab ettevõtte konsolideeritud käibest üle neljandiku,“ ütles juhatuse esimees Taimo Murer Äripäevale.

Soome Ehitusettevõtete Liidu juhi Ville Wartiovaara pakkus, et Soome turul on Eesti ehitajaid 20 000–25 000 ehk varasemaga võrreldes enam-vähem sama palju või vähem.

Wartiovaara sõnul on suurem osa Eesti ettevõtetest rakkes alltöövõtjatena. Vaid üksikud löövad mõnel suurprojektil kaasa peatöövõtjatena. Erandiks on eramajade ehitus, kus tööd tehakse otse tellijale.

Teise tähelepanekuna märkis Wartiovaara, et välismaalaste abist saab rääkida eeskätt hooneteehituses, sest infrastruktuuritöid teostavad kohalikud firmad.

Kolmandaks kasutab üha enam Eesti firmasid Soome kohalikku tööjõudu, mitte eestlasi. Lisaks registreeritakse oma firmad Soomes nullist, mitte ei laieneta Eestis tegevate ettevõtete arvel.

Miks Soomes töötavate Eesti ehitajate eestlaste hulk pole kasvanud, loe pikemalt Äripäevast.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785