Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 3. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

YITi ehitusplatsilt tuli päevavalgele Eesti suurim keskaegsete leidude kogu

Foto: YIT
Kalamajas Mündriku kortermajade kinnistul toimuvatel väljakaevamistel on päevavalgele tulnud Eesti arheoloogia ajaloo suurim keskaegsete leidude kogu. Üle 10000 leitud keskaegse eseme seas on riideid, jalanõusid, haruldast keraamikat ja palju muud.

Aprillikuus alustas YIT Eesti koostöös arheoloogidega Väike-Patarei 1/Jahu 6 asuval kinnistul seoses Mündriku kortermajade ehitamisega arheoloogilisi väljakaevamisi. Kohe uuringute alguses hakkasid põnevad leiud päevavalgele tulema. „Ehkki kinnistust on läbi uuritud alles pool, on juba leitud üle 10000 eseme. See on Eesti arheoloogia ajaloo suurim kogum keskaegseid leide, mis ühest muistisest pärit,“ selgitas YIT Eesti juhatuse esimees Margus Põim. „Ehitajana on äärmiselt põnev ühendada ajalugu tänapäevaga ja näha, kuidas Kalamajas mitu sajandit tagasi elati,“ lisas Põim, kelle sõnul alustatakse peale arheoloogide tööd Mündriku kortermajade ehitamist.

Ligi 6850 ruutmeetri suurusel keskaegse eeslinna äärealale jäänud krundil on hästi säilinud erinevate ajastute kultuurkihid, mis ei ole ka eelnevate ehitustööde käigus hävinud. „Eriti hästi on säilinud 15. sajandi kultuurkiht, mistõttu on ka enamus leide pärit sellest ajastust,“ rääkis Arheox OÜ arheoloog Rivo Bernotas. Leidude seas on nii igapäevaseid tarbeesemeid, nagu nahast jalanõud, lihtsad sööginõud ja puidust kammid, kui ka luksuslikku keraamikat ja ehteid. „Väga harukordsed on 15. sajandist pärinev keskaegse muusiku kujutisega aknaklaasi katke ja 14.-15. sajandi gooti stiilisugemetega arvatavalt müütilise loomaga sõrmus,“ kirjeldas Bernotas. Mündriku krundi leidude puhul on tegemist Läänemere maade põhjapoolses osas ainulaadse kollektsiooniga.

Ajaloolist tausta väärtustades ehitab YIT Ehitus krundile väikesemahulised 3-4-korruselised Mündriku korterelamud, mille nimi viitab ajaloolisele taustale. Keskajal tegutsesid Kalamajas ettevõtlikud mündrikud, kes pidasid paadiliiklust mandri ja kaubalaevade vahel.

Arheoloogilised kaevamised jätkuvad Kalamaja krundil kogu suve. Plaanis on Mündriku krundi leidudest ka avalik näitus korraldada. Millal see toimub, sõltub veel leitavate leidude hulgast. Juba praegu on huvilistel võimalik põnevamaid leide vaadata Väike-Patarei 1 asuvatel ehitusstendidel.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785