Autor: Ehitusuudised • 7. juuni 2018
Hobbitoni juhatuse liige Andrus Prangli firma poolt ehitatud palkmaja ees.
Autor: Eiko Kink

Palkmajade tootjad ühinesid Räpina valla suurimaks tööandjaks

Möödunud nädala teisipäeval (29.mail) sõlmisid kaks Eesti käsitöö palkmajade tootjat, Hobbiton ja Saulerman, ühinemiskokkuleppe. Liitumise järel ollakse nüüd Räpina valla üks suurimaid tööandjaid. Uus ettevõte hakkab kandma nime Hobbiton.

Räpina vallas käsitööpalkmajade ehitamisega tegelevad kaks ettevõtet, Hobbiton OÜ ja Saulerman OÜ, ühinesid üheks ettevõtteks ning tööd jätkatakse Hobbiton OÜ nime all. Kokku on palkmajatootjal nüüd 52 töötajat ja sellega ollakse Räpina valla arvestatav ning üks suurimaid tööandjaid.

Hobbiton OÜ juhatuse liige Andrus Prangli nentis ühinemise järel, et olgugi väga heast turuolukorrast, on mõlemad käsitööpalkmajade tootjad pidevalt sunnitud hoidma pakutavate kaupade ja teenuste hindu võimalik madalal. „Majade ja suvilate turul on konkurents jätkuvalt suur ja tööpuuduse üle kurta ei saa. Samas peavad ettevõtjad pidevalt kohanema kiire palgatõusu ning inflatsiooniga, mis Eesti tootjatele survet avaldavad ning tootmiskulusid tõstavad.“ Prangli sõnul on lisaks palkadele tõusnud ka puitmajatootjate põhilise toormaterjali ehk männipalgi hind aasta jooksul ligi 20%. Neid ja kõiki teisi survetegureid arvestades on Prangli hinnangul oluline läbi mõelda senised toimimismudelid ning leida ettevõtete jaoks parim lahendus.

Tootmine efektiivsemaks ja kulud kontrolli alla

Ühinemise järel tegelikult palju ümberkorraldusi teha vaja ei ole, sest Saulerman OÜ tootis ka senimaani enamus oma palkseinad Hobbiton OÜ-le. „Ühinenud ettevõttes loodame nüüd tootmise poolt veelgi efektiivsemaks muuta ning hoida kulusid paremini kontrolli all,“ lisab Prangli Hobbiton ja Saulerman ühinemisotsust kommenteerides.

Hobbiton OÜ alustas käsitöö palkmajade tootmist 1997.aasta kevadel, Saulerman OÜ pisut hiljem. Rohkem kui 20 tegevusaasta jooksul ollakse tarninud sadu Eesti palkmajameistri valmistatud käsitöö palkmaja üle maailma. Tooteid on müüdud Eestisse, Norra, Soome, Prantsusmaale ning eksootilisematesse müügikohtadesse nagu Venemaa, Hispaania, Ameerika Ühendriigid, Martinique'i saar Kariibi meres jt. Ettevõttes töötavad palkmajameistrid on erinevaid tehnikaid õppinud rahvusvaheliste tippspetsialistide käe all ning õppejõududena antakse oluline panus ka palkmajaehituse eriala õpetamisel nt Maaülikoolis ja TÜ Viljandi Kultuuriakadeemias.

Hobbiton OÜ kuulub Eesti Puitmajaliitu, Eesti puitmajaklastrisse ning Rahvusvahelisse Palkmajaehitajate Assotsiatsiooni (ingl. International Log Builders Association)

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785