Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 17. mai 2018

Aaviksoo: liginullenergia ühiselamu on peaaegu ime

Autor: Edmond Mäll
Tallinna Tehnikaülikooli liginullenergia tasemele renoveeritud ühiselamu avamisel sõnas TTÜ rektor Jaak Aaviksoo, et inimesed, kes projekteerimise, ehitamise ja uute tehnoloogiate väljaarendamisel on kaasa löönud, on peaaegu imega hakkama saanud. „Maja viidi tehasesse ja tuli uue kuuega tagasi Mustamäele, tehnikaülikooli linnakusse,“ lisas rektor Aaviksoo.

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo rõhutas hoone unikaalsust: "Teadlaste ja ehitussektori tihedas koostöös liginullenergiahoone tasemeni rekonstrueeritud hoones on ümberehitamisel rakendatud lahendus ainulaadne nii Baltikumis kui Põhjamaades." Ta lisas, et hoones kasutatud tehnilisest lahendusest võib saada teenäitaja kõigi olemasolevate hoonete rekonstrueerimisel.

Minister Palo tõi esile renoveerimisel kasutatud puitmooduleid: „See on selge tulevikuperspektiiviga lahendus, mis toob kaasa nii kvaliteedi, efektiivsuse kui töö kiiruse hüppelise kasvu. Siin majas rakendatud lahendus avab puitmajatootjate jaoks täiesti uue segmendi koduturul, kuid sellest võib saada ka üks täiendav aken välisturgudele.“

1986. aastal valminud Akadeemia tee 5a hoone on tüüpne paneelmaja, mis renoveeriti põhimõtteliselt erinevalt praegusest parimast praktikast Eesti kõige energiatõhusamaks renoveeritud korterelamuks. Hoone avati 15. mail. 

Eestis ootab renoveerimist kokku ligi 13 000 korterelamut ning oskustööjõu piisavus ja kõrge maksumus on renoveerimise pudelikaelaks, mille TTÜ teadlaste välja töötatud tehnoloogiaga saab lahendada.

Loe liginullenergia ühiselamust pikemalt SIIT ja SIIT.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785