Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 27. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sakret töötas välja säästliku õppevahendi

Foto: Oleg Hartšenko
Ehitusmaterjalide tootja Sakret hakkas Mäos asuvas tehases valmistama korduskasutatavat müürisegu, tänu millele saavad ehitusõpet pakkuvad õppeasutused säästa õppematerjale ja rahalisi ressursse. Uudne segu on tänaseks edukalt kasutusel Järvamaa Kutsehariduskeskuses, mis on ühtlasi Sakreti koostööpartner uute toodete väljatöötamisel.

„Korduskasutataval müürisegul on sarnased paigaldamisomadused päris müürisegu ja plokiliimiga. See fikseerib materjali täpselt samamoodi ning õppeotstarbel saab sellega müürid laotud selliselt, et õpilased saavad kätte õige mördi kasutamise tunnetuse. Kuna uues segus on tsemendi asemel liimaine, siis saab selle hiljem müürimaterjali küljest lahti ning uuesti veega mördiks segada,“ ütles Järvamaal Mäos kuivsegusid tootva ettevõtte tegevjuht Kaspars Pacēvičs.

Järvamaa Kutsehariduskeskuse direktori Rein Oselini sõnul tähendab see koolile tuhandetes eurodes kokkuhoidu. “Isegi kui me püüame ehituseriala praktilise õppe käigus ehitada n-ö jäävat, siis õppe alguses see iga kord ei õnnestu. Hea meel on koostööst ka sellepärast, et peale meie kooli saavad rahalise võidu ka teised eesti kutsekoolid,“ ütles Oselin.

Oselini sõnul võidavad koostööst Sakretiga mõlemad pooled. “Kutsehariduskeskus saab õppetöös tuge rahvusvaheliselt ehitusmaterjalide tootjalt ning see omakorda koolist professionaalset tööjõudu tulevikus,” ütles Oselin.

Pärast korduskasutava müürisegu väljatöötamist Sakreti Mäo tehase tootearenduse laboris katsetati toodet Järvamaa Kutsehariduskeskuses. Nüüd, pärast katsete edukat läbimist, tutvustatakse uudset segu ka tulevastele ehitajatele.

Katsetuste läbiviija, Järvamaa Kutsehariduskeskuse ehitusvaldkonna juhtivõpetaja Ivar Kohjus ütles, et katsetusperiood oli väga hariv ja huvitav. “Põnev oli vaadata, kuidas toimub tootearendus kaasaegses ettevõttes ning mõtteid, kuidas kool ja segutootja saaksid veelgi paremini koostööd teha, on palju.”

Korduskasutatava müürisegu plussiks on ka jäätmete vähenemine, kuna ilma selleta peaks nii müüriplokid ja segu peale iga õppeülesannet utiliseerima.

Enamus Sakreti toodangust kasutatakse Eesti ehitussektoris ning 7 protsenti toodangust läheb ekspordiks, peamiselt Põhjamaadesse. Tehase tootmisvõimsus on ligi 150 000 tonni kuivsegusid aastas. Kogu tootevalik on sertifitseeritud ning kannab CE-tähist. Ettevõttes on 30 töötajat. Eelmisel aastal tähistas Sakret Eesti tootmistegevuse 10. aastapäeva. Kui 2007. aastal alustas Mäos tööd Sakreti tehas, siis sel hetkel oli see seni suurim Läti tööstusinvesteering Eestis.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785