Autor: Eva Kiisler • 21. veebruar 2018

Soome ekspert: ehituses põhjustab madalat tootlikkust läbipaistmatus

Teemu Lehtinen.
Autor: raki.fi
Soomes ehitussektori digitaliseerimist edendava projekti KIRA-digi juhi Teemu Lehtineni sõnul on ehituses madala tootlikkuse ja vähese efektiivsuse peamine põhjus läbipaistmatus. Digitaalsete vahendite kasutuselevõtt aitab ehituse läbipaistvaks muuta ja tõsta tootlikkuse uuele tasemele, vähendades jäätmete teket ja muutes kogu protsessi.

Teemu Lehtinen räägib digiehituse võimendamisest kiirete eksperimentide abil 28. veebruaril toimuval Ehituse tehnoloogiakonverentsil "E-ehitusega edukaks".

Pane ennast kirja  SIIN.

Järgneb intervjuu Teemu Lehtineniga.

Miks on digitaliseerimine ehitussektorile üldse vajalik?

Ehitussektor on üks viimaseid suuri ja olulisi majandusharusid, kus digitaalne transformatsioon on veel toimumata. Ka pole sektori tootlikkus ei ole niiviisi suurenenud nagu teistes valdkondades. Maailma mastaabis tähendab ehitussektori digitaliseerimine 10 miljardi euro suurust kasvuvõimalust. Kui me ehitussektori osalistena selles suhtes ise midagi ette ei võta, teeb seda keegi väljastpoolt ja häirib meie kõigi tööd.

Milline on KIRA-digi projekti eesmärk?

KIRA-digi eesmärk on edendada ehitatud keskkonna digitaalset arengut. Meie visioon on saavutada avatud ja vastatikku kasutatav infojuhtimise ökosüsteem, mis hõlmaks kogu ehitatud keskkonda. Loomulikult mängib selle juures olulist rolli BIM, kuid infojuhtimine on enamat kui lihtsalt BIMi kasutuselevõtt. KIRA-digi on esimene project, kuhu on kaasatud valitsus, kohalikud omavalitsused ja eraettevõtted koos, et arendada niiöelda ehitusplokke platvormimajandusele ehitus- ja kinnisvarasektorites.

Ehitussektori üks suurim murelaps on madal tootlikkus ja vähene efektiivsus. Kuidas aitab KIRA-digi projekt olukorda parandada?

Madala tootlikkuse ja vähese efektiivsuse peamine põhjus on läbipaistmatus. Ei ehitusjuhid ega ka töölised ei tea täpselt, mis ehitusplatsil toimub, kas eelnev töölõik on tõesti valmis või kus hoitakse teatud tööriista või materjali. Parimal juhul suudavad digitaalsed vahendid ja andmed ehituse läbipaistvaks muuta ja tõsta ehituse tootlikkuse uuele tasemele, vähendades jäätmete teket ja muutes kogu protsessi.

Muidugi kui me seda tahame. Kõik osapooled ei pruugi digitaliseerimist tahta, sest nende ärimudel põhinebki läbipaistmatusel. KIRA-digi projektiga püüame edendada läbipaistvust ja andmete vaba liikumist.

Kuidas täpselt KIRA-digi aitab ehitussektoril kasvada?

Alustasime aktiivse koostöövõrgustiku ja –liikumise loomisest. See lõi positiivse häälestuse ja algatas mitmeid avatud arutelusid. Julgustame ettevõtteid hakkama eksperimenteerima uute digitaalsete võimalustega. Jagame infot digitaalsete võimaluste kohta ja aitame edendada andmete liikumist, pannes standardeid, infomudeleid ja ühtlustatud praktikaid paika. Selgitame välja, milliseid seadusemuudatusi oleks vaja teha. Aitame ka kommunikeerida parimaid praktikaid ja tegeleme inimeste omavahelise vahendamisega.

Milliseid vahendeid kasutate oma eesmärkide saavutamiseks?

Põhiline vahend, mida kasutame, on kiirete eksperimentide finantseerimine. Parimaid projekte rahastame riigi abiga isegi 40 % ulatuses. Pärast viit rahastusvooru oleme rahastanud üle 100 eksperimendi, kokku enam kui 10 miljoni euro väärtuses.

Meil on ka 100%liselt toetatavaid projekte ühtlustatud infojuhtimise praktikate tarvis. Samuti saame algatada seadusimuudatusi kui see osutub vajalikuks.

Eestis on ehitussektori digitaliseerimine kulgemas suhteliselt aeglaselt, peamiselt seetõttu, et ehituskonsultatsiooni- ja ehitusettevõtted kardavad endiselt digitaalsetesse vahenditesse investeerida. Milline on olukord Soomes?

Meil on eesrindlasi, kes eksperimenteerivad kõige uuemate tehnoloogiate ja lahendustega ning võtavad need kiiresti kasutusele. Suurem osa ettevõtteid on samuti küllalt aeglased nagu Eestis. BIM-i kasutuselevõtt on aga olnud küllaltki edukas.

Lõhe kiiresti areneva tehnoloogia ja selle laiema kasutatavuse vahel on järjest kasvamas. Vaja on midagi radikaalset ette võtta, et parimate praktikate laiemat kasutuselevõttu edendada.

Kas te soovitate samuasuguseid programme rakendada ka Eestis?

Ka teistes riikides on sarnaseid algatusi nagu KIRA-digi, näiteks E-difice Eestis, Smart Built Environment Rootsis, Digibygg Norras ja Digital Built Britain Suurbritannias.

KIRA-digis keskendume vahetule eksperimenteerimisele, et algatada kiirete prototüüpide kasutusele võttu ja “teeme ära” mentaliteeti. See on meil päris hästi õnnestunud, teema erutab inimesi ja näen, et digiliikumine toimib.

Teemu Lehtinen räägib digiehituse võimendamisest kiirete eksperimentide abil 28. veebruaril toimuval Ehituse tehnoloogiakonverentsil.

Pane ennast kirja SIIN. 

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785