Autor: Eva Kiisler • 12. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas oleme liginullenergianõeueteks valmis?

Foto: Andras Kralla
Äripäeva raadios alustas uus, ehituse valdkonna põnevaid teemasid lahkav saade "Eetris on Ehitusuudised". Esimeses saates tuleb juttu energiasäästlike hoonete ehitamisest. See on Eestis varajase turu staadiumis – vaid üksikud Eesti kinnisvaraarendajad on seni energiasäästlikke liginullenergiahooneid ehitanud ja üksikud plaanivad neid lähiaastatel ehitama hakata.

Samal teemal räägib Rait Riim ka Ehitusuudiste korraldatud konverentsil Säästlik hoone 2018 13. märtsil Radisson Blue Hotel Olümpias. Pane ennast kirja SIIN.

Ehitusuudiste saates räägib kinnisvaraettevõtte Kapitel projektijuht Rait Riim reporter Lauri Leetiga teemast, mis puudutab teravalt kõiki hoonete ehituse ja arenduse alal tegutsejaid – turbokiirusel lähenevatest liginullenergianõuetest.

Riimi magistritööst selgub, et kuigi liginullenergiahooneid tuleks hakata kohe-kohe ehitama ja arendama, teatakse neist veel vähe. Vähestel juhtivatel kinnisvaraarendajatel on varasem liginullenergiahoonete rajamise kogemus ja vähesed plaanivad lähiajal liginullenergiahooneid rajada. Kivi visatakse ka inseneride kapsaaeda: oluline põhjus, miks meil on arendatud sedavõrd vähe liginullenergiahooneid, on Eesti arhitektide ja inseneriosade, ennekõike kütte- ja ventilatsioonipaigaldiste projekteerijate ebapiisav kompetentsus.

Arendajad heidavad ette ka tõika, et arhitekt keskendub liiga palju esteetilisele muljele ja inseneriosa projekteerija ainult oma kitsale valdkonnale selle asemel, et leida üheskoos optimaalsed lahendused.

 

Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785