Eva Kiisler • 12 veebruar 2018

Kas oleme liginullenergianõeueteks valmis?

Foto: Andras Kralla

Äripäeva raadios alustas uus, ehituse valdkonna põnevaid teemasid lahkav saade "Eetris on Ehitusuudised". Esimeses saates tuleb juttu energiasäästlike hoonete ehitamisest. See on Eestis varajase turu staadiumis – vaid üksikud Eesti kinnisvaraarendajad on seni energiasäästlikke liginullenergiahooneid ehitanud ja üksikud plaanivad neid lähiaastatel ehitama hakata.

Samal teemal räägib Rait Riim ka Ehitusuudiste korraldatud konverentsil Säästlik hoone 2018 13. märtsil Radisson Blue Hotel Olümpias. Pane ennast kirja SIIN.

Ehitusuudiste saates räägib kinnisvaraettevõtte Kapitel projektijuht Rait Riim reporter Lauri Leetiga teemast, mis puudutab teravalt kõiki hoonete ehituse ja arenduse alal tegutsejaid – turbokiirusel lähenevatest liginullenergianõuetest.

Riimi magistritööst selgub, et kuigi liginullenergiahooneid tuleks hakata kohe-kohe ehitama ja arendama, teatakse neist veel vähe. Vähestel juhtivatel kinnisvaraarendajatel on varasem liginullenergiahoonete rajamise kogemus ja vähesed plaanivad lähiajal liginullenergiahooneid rajada. Kivi visatakse ka inseneride kapsaaeda: oluline põhjus, miks meil on arendatud sedavõrd vähe liginullenergiahooneid, on Eesti arhitektide ja inseneriosade, ennekõike kütte- ja ventilatsioonipaigaldiste projekteerijate ebapiisav kompetentsus.

Arendajad heidavad ette ka tõika, et arhitekt keskendub liiga palju esteetilisele muljele ja inseneriosa projekteerija ainult oma kitsale valdkonnale selle asemel, et leida üheskoos optimaalsed lahendused.

 

Jaga lugu:
EHITUSE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad ehituse uudised igal nädalal enda postkasti.

Ehitusuudised.ee toetajad:

Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Helen Paapsi
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785