Kas oleme liginullenergianõeueteks valmis?

Äripäeva raadios alustas uus, ehituse valdkonna põnevaid teemasid lahkav saade "Eetris on Ehitusuudised". Esimeses saates tuleb juttu energiasäästlike hoonete ehitamisest. See on Eestis varajase turu staadiumis – vaid üksikud Eesti kinnisvaraarendajad on seni energiasäästlikke liginullenergiahooneid ehitanud ja üksikud plaanivad neid lähiaastatel ehitama hakata.

Ehitusuudiste saates räägib kinnisvaraettevõtte Kapitel projektijuht Rait Riim reporter Lauri Leetiga teemast, mis puudutab teravalt kõiki hoonete ehituse ja arenduse alal tegutsejaid – turbokiirusel lähenevatest liginullenergianõuetest.

Riimi magistritööst selgub, et kuigi liginullenergiahooneid tuleks hakata kohe-kohe ehitama ja arendama, teatakse neist veel vähe. Vähestel juhtivatel kinnisvaraarendajatel on varasem liginullenergiahoonete rajamise kogemus ja vähesed plaanivad lähiajal liginullenergiahooneid rajada. Kivi visatakse ka inseneride kapsaaeda: oluline põhjus, miks meil on arendatud sedavõrd vähe liginullenergiahooneid, on Eesti arhitektide ja inseneriosade, ennekõike kütte- ja ventilatsioonipaigaldiste projekteerijate ebapiisav kompetentsus.

Arendajad heidavad ette ka tõika, et arhitekt keskendub liiga palju esteetilisele muljele ja inseneriosa projekteerija ainult oma kitsale valdkonnale selle asemel, et leida üheskoos optimaalsed lahendused.

 

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed