Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 3. august 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Veerandsajandi suurima tee-ehituse viib ellu TREV-2

Foto: Raul Mee
Maanteeamet ehituslepingu Kose–Ardu neljarajalise lõigu ehitushanke edukaks pakkujaks tunnistatud AS TREV-2 Grupiga. Lepingu kogumaksumuseks on ligi 50,7 miljonit eurot.

Vaata Kose-Ardu tee-ehituse skemaatilist joonist Maanteeameti enda kodulehelt SIIT.

“Selle lepingu allkirjastamine on Maanteeameti viimaste aastate üks tipphetkedest, võttes kokku väga mahuka ja põhjaliku ettevalmistustööde etapi. Nüüd anname teatepulga edasi ehitajale projektlahenduse realiseerimiseks,” ütles Maanteeameti peadirektori asetäitja ehituse ja arengu alal Kaupo Sirk. “Antud teelõigu ehitamine on tee-ehitajale suur väljakutse, sest loodame 2020. aastal liiklejaid rõõmustada kauaoodatud ohutu ja liiklejasõbraliku 2+2 ristlõikega teelõiguga.”

“Kose-Ardu teelõigu rajamine on viimase 25 aasta üks suurimaid tee-ehitusprojekte Eestis, mille käigus rajatakse kogu neljarealine teelõik uuele trassile, millega Kose–Mäo 40-kilomeetrine uus 2+2 tee lühendab Tallinna–Tartu–Võru–Luhamaa maanteed 5,3 kilomeetri võrra,” ütles TREV-2 Grupi juhatuse esimees Sven Pertens.

Uus teelõik on Pertensi sõnul ka selles mõttes küllaltki ainulaadne, et ehitusperioodil puudub sisuline mõju olemasolevale liiklusele.

“Kuna Kose–Ardu lõigu puhul tegemist on täiesti uue trassiga, siis saab kuni uue tee valmimiseni 2020. aastal senine liiklus jätkuda ilma suuremahulistest ehitustöödest tingitud piiranguteta,” märkis Pertens.

Kose-Ardu vaheline lõik on üks osa Kose–Mäo neljarajalisest maanteelõigust. Kose–Ardu 12 kilomeetri pikkuse lõigu ehituse algab tänavu augustis ning kestab 40 kuud.

Kogu teelõigule ehitatakse 2+2 sõidurajaga eraldusribaga maantee, Kose-Risti ja Ardu liiklussõlmed, üks tunnel ja üks ulukite läbipääsuks mõeldud ökodukt. Samuti on teelõigule kavandatud truubid kahepaiksetele ja väikeulukitele. Ristumised kõrvalmaanteede ja kohalike teedega on eritasandilised.

Tänasel Tallinna–Tartu maantee trassil olev Kose–Ardu teelõik jääb tervikuna teenindama kohalikku liiklust ja toimib vajadusel uue tee alternatiivina mitmesuguste eriolukordade puhuks. Uus teelõik on projekteeritud kiirusele 120 km/h.

Ardu–Võõbu lõigu ehitushange avaldatakse kolmandas kvartalis ja Maanteeameti eesmärgiks on mõlemad lõigud lõpetada 2020. aastal.

Kose–Ardu–Võõbu lõigu projektdokumentatsiooni viimase lahenduse projekteeris Skepast & Puhkim AS koos Reaalprojekt OÜ-ga.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785