Autor: Lauri Leet, kaasautor • 26. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Õppetunnid praktikult: kuidas läbi lüüa Rootsi turul?

Autor: Lauri Leet
Ära tee püsivalt alapakkumisi, sellist firmat ei võeta tõsiselt, soovitab Stockholmis juba seitsmendat aastat töötav Sven Maschorov, kes hetkel juhib betoonelementide eksportööri AS TMB Elemendi tütarettevõtte Bygg Element Sverige AB paigaldusmeeskonda. Siin on tema üheksa soovitust Rootsi turul edukas olemiseks.

Ole avatud, koostööaldis, käitu viisakalt ja paku välja uuenduslikke lahendusi!Mõtle, kas oled valmis pingutama ja pühenduma vähemalt viis aastat.Ära soovi iga liigutuse eest kohemaid arvet esitada. Kuigi siin maal pole tasuta lõunaid olemas, pole kombekas kohe raha nuruma hakata. Küll see raha hiljem tagasi tuleb.Pead olema diplomaat ja nägema ette olukordi, väiklane olla ja tülli minna ei tohi.Samas tuleb vajaduse korral õiges kohas ja õigel hetkel suuta oma seisukohti argumenteerida. Kui suudad näiteks tehtud lisatöid põhjendada ja tõestada ning need on fikseeritud, makstakse need üldjuhul ka välja.Ära tee püsivalt alapakkumisi, sellist firmat ei võeta tõsiselt!Firma esindaja peab olema pidevalt koha peal ja lahendama probleeme jooksvalt. Kuhjunud probleemid tekitavad ainult lisapingeid. Lennuki või laevaga edasi-tagasi sõitmise ning ajutiste kohapeal viibimistega asju toimima ei saa.Siin maal on kõik võrdsed, hinnatakse selle järgi, mida keegi teeb ja suudab, kellegi alavääristamine on välistatud.Iga edukalt sooritatud projekt on taimelava järgmistele projektidele.

Loe intervjuud Sven Maschoroviga SIIT. 

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785