Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 22. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Analüüs: miljarditehase rajamine annaks ka ehitusturule hoogu

Est-For Investi üks juhte on tuntud Eesti metsandusärimees Margus Kohava.
Foto: Andres Haabu
Tartu lähistele plaanitav puidurafineerimistehas kasvataks analüüsi järgi Eesti majandust kuni 1,4 protsenti, looks kuni 600 uut töökohta ning kasvataks 5 protsendi jagu raudteetranspordi mahtu, selgus rakendusuuringute keskuse Centar koostatud analüüsist.

Est-For Investi tehase ehitamise maksumus on 800 miljonit kuni 1 miljard eurot. Osa mõjudest tuleb juba ainult sellest, ütles Sten Aspal rakendusuuringute keskusest Centar.

Ehitusfaasis kasvataks projekt majandust 151 kuni 180 miljoni euro võrra, mis suurendaks SKPd kahe aasta jooksul kokku 0,8 protsendi võrra. Kui tehas aga käima läheb, annaks see majandusele igal aastal hoogu 225 kuni 290 miljoni euro võrra, mis tähendaks kuni 1,4-protsendilist kasvu.

Riik teeniks Est-Fori tehase rajamisest analüüsi järgi ehitusfaasis kokku 40 kuni 48 miljonit eurot maksutulu, sellest kuni 28 miljonit tööjõumaksudest ja kuni 20 miljonit käibemaksuna. Käitamisfaasis peaks riigile igal aastal laekuma 11-12 miljonit eurot maksutulu.

Jaanuari lõpus tegi Est-For rahandusministeeriumile taotluse riigi eriplaneeringu algatamiseks. Kui planeering algatatakse, kestab see protsess ilmselt 2,5 aastat.

Tehas tuleb taotluse järgi Suur-Emajõe piirkonda, ent täpset asukohta investorid veel otsivad.

Eesti planeeringu protsess sisaldab nelja avalikku väljapanekut ja arutelu ning selle jooksul saavad kõik osapooled teha ettepanekuid kavandatava tehase kujundamisel. Eriplaneering on ka ehitusprojekti koostamise alus ning tähendabki sisuliselt ehitusloa väljastamist.

Investeerimisotsuse teeb Est-For 2019. aastal, selle ajani tegelevad projekti vedajad ka tehnoloogia valikuga ning projekti täpse paikapanemisega. Kui investeerimisotsus on positiivne, algab ehitusprotsess 2020. aastal ning käivituda võib tehas aastal 2022.

Loe täispikka artiklit valminud analüüsi kohta Äripäevast.

Kavandatava miljardi euro suuruse tööstusinvesteeringu kohta saad lugeda siin.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785