Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 9. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tartu linna uus üldplaneering sai avalikustamiseks valmis

Foto: Wikipedia
Tartu linnavolikogu võttis vastu ja suunas avalikule väljapanekule Tartu uue üldplaneeringu, mis kujundab linna tulevikku lähimal paarikümnel aastal. Võrreldes kehtiva üldplaneeringuga rõhutab uus planeering enam kesklinna arengu tähtsust.

Uus üldplaneering rõhutab ka Maarjamõisa ja Raadi piirkonna arengut, ettevõtluse tihedamat integreerimist linna juba olemasolevasse hoonestuskeskkonda ning kortermajade eelistamist eramutele seni hoonestamata aladel. Uues üldplaneeringus väheneb mõnevõrra elamumaade osa ja kasvab rohealade ning ettevõtlusmaade osakaal, teatas Tartu linnavalitsus.

Üldplaneering käsitleb põhimõttelisi valikuid näiteks linnaliikluse ja ühistranspordi korraldamisel, säästliku energiamajanduse arendamisel ning rohevõrgustiku kujundamisel. Põhjalikult on kirjeldatud spordi-, kultuuri-, haridus- ning tervishoiu- ja hoolekandeasutuste paiknemist linnas. Üldplaneeringu koostamisel on üle vaadatud kõik miljööväärtuslikud hoonestusalad ning tehtud ettepanekud osadel aladel piiride muutmiseks või kaitserežiimi lõpetamiseks. Oluliselt kasvab üldplaneeringu roll ehitusõiguse andmisel, selleks on suurendatud üldplaneeringu täpsusastet ja antud arhitektuursed nõuded linna asumite kaupa. Komisjonides ja volikogu istungil toimunud arutelude käigus tõstatati ka teema, kas linn ikka peaks tegelema oma üldplaneeringuga olukorras, kus ei ole veel selge, milliseid muutusi võib kaasa tuua haldusreform. Abilinnapea Jarno Laur kommenteeris, et ühinenud omavalitsustel on aega neli aastat uue üldplaneeringu tegemiseks, kuid ei ole mingit põhjust käimasolevat protsessi peatada ega arvata, et tehtav töö võiks olla asjata - Tartu osa saab uude planeeringusse sisse kanda, nii nagu praegu on üldplaneeringusse integreeritud hiljuti kehtestatud Kesklinna, Ränilinna ja Supilinna planeeringud.Tartu linn alustas üldplaneeringu ülevaatamist juba 2013. aasta lõpul, uue planeeringu koostamise algatas linnavolikogu 2014. aasta detsembris ning planeeringu eskiisi tutvustati eelmise aasta mais. Seega on üldplaneeringu arutelud läbinud volikogu praeguse koosseisu kogu tegevusaega, arengu- ja planeerimiskomisjon on seda eri aspektidest käsitlenud tervelt kahekümne viiel koosolekul. Tartu üldplaneeringu ja keskkonnamõju strateegilise hindamise aruande avalik väljapanek toimub 27. märtsist kuni 28. aprillini. Planeeringuga saab tutvuda Tartu linna kodulehel. 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785