Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 8. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tartu otsib Arnold Matteuse skväärile lahendust

Tulevase Arnold Matteuse skvääri ala.
Foto: Tartu linnavalitsus
Tartu linnavalitsus kuulutas välja ideekonkursi, et leida parim arhitektuurne lahendus kunagisele linnaarhitektile Arnold Matteusele pühendatud haljasalale Tähtveres.

„Tänavu detsembris tähistame legendaarse Tartu linnaarhitekti Arnold Matteuse 120. sünniaastapäeva. Selle tähistamiseks ning tema loomingu tähtsustamiseks tahame tema mälestuse linnaruumis jäädvustada,“ ütles linnapea Urmas Klaas.

Ta lisas, et Arnold Matteuse tähtsust on raske üle hinnata. „Matteus väärib mäletamist ja tema linnaplaneerimise põhimõtted tänapäevalgi järgimist.“

Võistlusala asub Näituse tänava ja Taara puiestee ristmikul haarates endasse nii Taara puiestee alguse koos sealse haljasala ja teedega kui ka tänavaäärse parkimisplatsi.

Võistluse võidutööst oodatakse terviklikku maastikuarhitektuurset lahendust. "Tegemist on korraliku väljakutsega arhitektidele ja maastikuarhitektidele, kuidas tagada kaasaegne ja terviklik avaliku ruumi lahendus. Osalejatelt ei oodata tingimata Matteuse skulptuuri, vaid väärikat ruumilahendust, mida pühendada kunagisele linnaarhitektile ja tema panusele," rääkis arhitektuuri ja ehituse osakonna juhataja Tõnis Arjus.

Ideekonkurss on üheetapiline. Esitatud töid hindab arhitektidest ja linnaplaneerijatest koosnev žürii. Kuna Matteuse mälestuse jäädvustamise idee algatajad on korporatsioon Ugala ja Tähtvere selts, siis on linn kaasanud nende esindajad ekspertidena ka žürii töösse.

Saabunud kavanditest valitakse sobivaim ning hiljemalt sügisel soovitakse sõlmida projekteerimisleping, et 2018. aastal töödega alustada.

Linn on pannud välja ideekonkursil osalejatele preemiad: 1. koht 4000 eurot; 2. koht 3000 eurot; 3. koht 2000 eurot ja 4.-5. koht 1500 eurot. Võistlustöid oodatakse 18. maiks.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785