Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 21. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Raul Vaiksoo ja Rein Grünbach pälvisid Valgetähe ordeni

Arhitekt Raul Vaiksoo
Autor: Andres Kralla
Presidendi teenetemärgi saajate hulka valiti tänavu kaks arhitektuurieriala esindajat. Arhitekt, kirjanik ja ajaloolane Raul Vaiksoo pälvis Valgetähe IV klassi ordeni. Valgetähe V klassi teenetemärgi pälvis kunstiõpetaja Rein Grünbach, kelle käe alt on arhitektuurieriala õppima suundunud vähemalt 50 tänast edukat arhitekti, teatas EAL.

„Nii Raul Vaiksood kui Rein Grünbachi iseloomustab tõeline entusiasm ja pühendumus oma elukutsele. Mõlemad on omal moel andnud tunnustamist vääriva panuse Eesti arhitektuuriloo kujunemisse,“ lausus Eesti Arhitektide Liidu president Katrin Koov.

„Rein Grünbachi näol on tegemist suurepärase õpetajaga, kes on paljudes oma õpilastes äratanud sügavamat huvi arhitektuuri ja kunsti vastu. Läbi selle on ta mõjutanud kvaliteetse keskkonna sündi nii Eestis kui ka kaugemal,“ lausus Eesti Arhitektide Liidu asepresident ja Rein Grünbachi endine õpilane Indrek Allmann. „Eesti Arhitektide Liit tänas Rein Grünbachi 2016. aastal ka oma teenetemedaliga.“

Presidendi kantselei lehel seisab selgituses, et Viljandi Jakobsoni gümnaasiumi kunstiõpetaja Rein Grünbachi õpilastest enam kui sada on siirdunud oma õpinguteed jätkama Eesti Kunstiakadeemia erinevatele erialadele, 50 neist on suundunud edasi arhitektuuriõpingutele.

Arhitekt Raul Vaiksoo on kavandanud arvukalt esinduslikke ehitisi mitmel pool Eestis. Vaiksoo kavandite alusel on restaureeritud kirikuid ja mõisaid, ehitatud eramuid, büroohooneid ja etendusasutusi. Vaiksoo on kujundanud näiteks Riigikogu esindusruumid Toompeal Komandandimajas ja Eesti Esinduse Euroopa Liidus Brüsselis. Vaiksoo on avaldanud mitmeid aja- ja kultuuriloolisi raamatuid.

Katrin Koovi sõnul on arhitektuurivaldkonna inimeste tunnustamine nii kõrgel tasemel märk sellest, et arhitektide pingutusi Eesti avaliku ruumi paremaks muutmisel on ka riiklikul tasemel hakatud rohkem märkama. „Viimase aasta jooksul on selles vallas toimunud mitu positiivset arengut. Valitsuses võeti arutluse alla ruumiloome ekspertkogu loomine, rõõmustada võib ka selle üle, et üldhariduskoolide õppekavadesse on lisandunud teemasid ja valikaineid, mis õpetavad noori ümbritsevat ruumi paremini mõistma ja seda ka ise kujundama,“ märkis Koov.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785