Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 25. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Endised nordeconlased trügivad pealinna ehitusturule

Ehitustrusti omanik ja juht Kaido Somelar.
Foto: Andres Haabu
Nordeconist irdunud ja seni peamiselt Lõuna-Eestile keskendunud ehitusfirma Ehitustrust otsustas laieneda Tallinna. Sama on tegemas ka samuti Nordeconist välja kasvanud Embach Ehitus ja Mapri Ehitus.

Ehitustrusti omanikku, varem Nordeconis Lõuna-Eesti ehitusdirektorina töötanud Kaido Somelari sõnul jagub Tallinnas ja Harjumaal ehitajatele tööd, kuid ülejäänud Eesti on vaeslapse rollis.

Esimesed tööd on Ehitustrust Põhja-Eestis kätte saanud. Näiteks teeb firma Capital Millile tööstushoonet ja Lumi Capitalile büroohoonet, samuti on ees Arvo Pärdi keskuse püstipanemine Laulasmaal. Viimane läheb maksma umbes 6,5 miljonit eurot, teiste hinda Somelar ei avaldanud.

Somelar on läbi mõelnud, millise käibe võiksid nad Tallinnas ja Harjumaal ehitades kätte saada. Kolme aasta prognoosi järgi võiks käive jääda aastas 20 kuni 30 miljoni euro juurde.

 „Absoluutselt on siin raske. Igal pool on konkurentsi. Kindlasti ei ole Ehitustrust firma, kes hakkab tegema imeodavaid hindu ja tänu sellele võitma. Pigem järgime oma põhimõtteid: antud sõna maksab, kohusetunne ja meeskonna ühised väärtused. Ma tahan päriselt aru saada, mis on tellijale oluline,“ rääkis Somelar Äripäevale.

Miks Nordecon seda ette ei näinud?

Tartu Ehituse juhatuse liige Aado Kivi ütles, et Lõuna-Eesti firma soovib laieneda ja kasvada, siis on Tallinnas ja Harjumaal tegutsemine üks väheseid võimalusi ja Lõuna-Eesti ettevõtted teevad pealinnas meelsamini tööd kui oma kodupiirkonnas.

„Loomulikult on võimalik minna Lätti, aga Nordeconist irdunud Ehitustrusti jaoks on tegemist ikkagi endise koduturuga. Sama on teinud või tegemas ka teised sama saatusega eksnordeconlased Embach ja Mapri,” rääkis ta.

Embach Ehitusel on Tallinnas valmimas näiteks äri- ja eluhoone Laev Paldiski maanteel. Mapri Ehitusel on töös laohoone Silikaadi tehnopargis Pärnu maanteel Nõmmel, Balti jaama turg, samuti korterelamud Lasnamäel ja Tuukri ning Filmi tänaval.

“Jääb ainult arusaamatuks, miks Nordecon seda protsessi ette ei näinud ja tekitas endale olulisel määral konkurente juurde,” lisas Kivi. “Kõik need erinevate firmade juhid on ühe puu lapsed ja konkureerivad ka üksteisega.”

Ehitustrustile on riskid nüüd mõnevõrra suuremad, aga Ehitustrust, Embach ja Mapri on Kivi sõnul kogemustega ehitajad ja ilmselt suudavad “pealinna rammusamast pirukast hammustada küllalt olulise suutäie”. „Linnameeste jaoks konkurents teravneb,” lausus Kivi.

Ehitustrusti kasv on olnud tepokas: ettevõtte müügitulu oli 2015. aastal 20,1 miljonit eurot ja kasum 1,4 miljonit eurot. Mullu kasvas käive 35 miljoni euroni, kasum jäi varasemate aastatega samale tasemele.

Loe täispikkuses artiklit Äripäevast.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785