Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 11. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puit ja metall kasvatasid eksporti ja importi

Foto: Raul Mee
Ekspordi kasvu mõjutas enim puidu ja puittoodete ning mehaaniliste seadmete väljaveo suurenemine ning impordi kasvu metalli ja metalltoodete sisseveo kasv. Kaupade eksport kasvas 2016. aasta novembris võrreldes 2015. aasta novembriga 6% ja import 7%, teatas Statistikaamet.

26. jaanuaril Tallinnas BLISS Konverentsikeskuses

Seminaril kõneletakse ehitusseadustiku ja planeerimisseaduse 2016 jõustunud ja 2017 jõustuvad muudatustest, sealhulgas maapõueseaduse uuendustest, uuest riigihangete seadusest, muudatustest lepingute koostamisel ja lepinguläbirääkimistest, metalliäri pöördmaksustamise mõjust ehitussektorile ning kohtupraktikast riigihangetel osalemisel.

Esinevad Laesson & partnerid OÜ jurist Tuulikki Laesson, Advokaadibüroo Entsik & Partnerid vandeadvokaat ja partner Marko Mehilane, Advokaadibüroo ALTERNA vandeadvokaat ja partner Siret Siilbek, Leinonen Eesti, nõustamisüksuse juht Tõnis Elling, LEADELL Pilv Advokaadibüroo vandeadvokaat/partner Britta Oltjer ja vandeadvokaat Epp Lumiste.

Vaata seminari kava ja registreeri SIIT.

Kaupade ekspordi peamised sihtriigid olid 2016. aasta novembris Rootsi (17% Eesti koguekspordist), Soome (17%) ja Läti (8%). Eksport kasvas enim Soome ja Saksamaale (vastavalt 22 miljonit ja 16 miljonit eurot), Soome peamiselt elektrienergia ja Saksamaale kommunikatsiooniseadmete väljaveo suurenemise tõttu. Eksport kahanes enim Lätti ja Hollandisse.

Kaupadest eksporditi enim elektriseadmeid, põllumajandussaaduseid ja toidukaupu ning puitu ja puittooteid. Väljaveo suurenemist mõjutas puidu ja puittoodete ning mehaaniliste seadmete eksport. Vähenes elektriseadmete ning paberi ja pabertoodete eksport.

Eesti päritolu kaupade osatähtsus moodustas 2016. aasta novembris 72% kogu ekspordist. Võrreldes 2015. aasta novembriga suurenes 2016. aasta novembris Eesti päritolu kaupade väljavedu 7%, samas re-eksport ehk välismaalt sisse toodud kaupade taasväljavedu 2%. Eesti päritolu kaupade ekspordi kasvu mõjutas enim puidu ja puittoodete (sh okaspuidust hööveldatud lauad, aknad), mehaaniliste seadmete (sh seadmete, mehhanismide osad, liftid, tõstukid) ja mineraalsete toodete (sh põlevkiviõli, elektrienergia) väljaveo suurenemine. Enim kahanes Eesti päritolu paberi ja pabertoodete eksport, sest vähem veeti välja trükitooteid ja puidutselluloosi.

Eesti päritolu kaupa veetakse enim Rootsi, Soome ja Saksamaale. Kõige enam kasvas Eesti päritolu toodete väljavedu Saksamaale (13 miljoni euro võrra).

Kaupadest imporditi Eestisse enim elektriseadmeid, põllumajandussaaduseid ja toidukaupu ning mehaanilisi seadmeid. Enim mõjutas impordi kasvu metalli ja metalltoodete ning keemiatööstuse tooraine ja toodete sisseveo suurenemine. Enim kahanes elektriseadmete sissevedu.

Võrreldes 2016. aasta oktoobrit sama aasta novembriga, kasvas novembris eksport 3% ja import jäi samale tasemele.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785