Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 3. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riito saneerimine küsimärgi all

Toomas Tromp
Foto: Andras Kralla
Facio järglase, võlgades Riito Ehitusega maadlevad väikefirmad ei usu Riito saneerimisse. Firma juhatusest lahkunud Erik Liiv mõistab üldist umbusku, sest saneerimine on Eestis võõras, kirjutas Äripäev.

Riito Ehituse asutas pea seitse aastat tagasi kurikuulsust kogunud Facio, mille omanik on Toomas Tromp. Praegu on raskused tabanud Riitot. Umbes 200 võlausaldajale on firmal võlgu 2,5 miljonit eurot. Liiv on edasi Sand Ehituse juhatuses, mille omanikud on Erik Liiv ja maikuust firma Harmaron kaudu Alvar Ild ja Indrek Toome. Ild istus veel detsembri keskpaigani Riito nõukogus.

„Kasutatakse tsiviliseeritud ettevõtluskliimat, et kellelegi müts pähe tõmmata. Olen firmat pidanud sisuliselt 20 aastat ja mul pole sellist olukorda olnud. Ei üheksakümnendatel ega järgnevatel aastatel,“ sõnas Tallinna tööstushariduskeskuse projekti teinud büroo AB Ansambel omanik Toivo Tammik. Tema ei ole näinud oma 18 000 eurot.

Projektijuht Joel Purga Tefire Groupist ootab kahes koolis tehtud tööde eest üle 1400 eurot. „Arved ei olnud jõudnud maksesüsteemi, makseid kinnitav isik viibib puhkusel ja nii edasi,“ meenutas Purga põhjendusi, miks ülekanded venivad.

„Eesti ehitusturul käib mõningate firmade ja isikutega kaasas selline käekiri, et makstakse siis, kui muud üle ei jää või sa nii-öelda elad neil seljas ja kerjad oma raha. Meie oleme nendega hoidnud vältivat joont, aga antud tööd on seotud meie teiste tellijatega samal töömaal,“ rääkis Purga.

Ka tema suhtub saneerimisse skeptiliselt. „Saneerimine on puhtalt ainult kõrvalehiilimine. Tean ainult ühte ehitusettevõtet Eestis, kes on saanud saneerimisega hakkama,“ lausus ta. „Meile ei ole Riito üldse saneerimisest teatanud ning mingeid võimalikke tasumisi välja pakkunud.“

Eelmisel nädalal ettevõtte juhatusest lahkunud endine omanik Eerik Liiv selgitas, et Riitol tekkisid aasta teisel poolel majandusraskused ebaõnnestumiste tõttu. Saneerimine peaks andma võlausaldajatele võrdse kohtlemise, leiab Liiv ja nõustub, et vastutab. „Loomulikult vastutan selle eest ning tegeleme iga päev ka tekkinud probleemide ja võlgade lahendamisega."

Loe pikemalt Äripäevast.

Vaata ka

Facio Ehituse pankrotimenetlus rauges

Toomas Tromp: ma pole pätt ega kaabakas

Facio vanad kombed uues kehas

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785