Autor: Marta Jaakson • 9. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toomas Tromp: ma pole pätt ega kaabakas

Foto: Andras Kralla
Pärast mitut artiklit talle kuuluvate firmade pankrotilainest otsustas muidu raskesti tabatav ehitusärimees Toomas Tromp oma kontoriukse Äripäevale avada, et rääkida nii Faciost kui ka Luksemburgi peidetud firmast, mida ta tööõnnetuseks nimetab.

Riito Ehituse AS

Juhatus: Toomas Tromp ja Erik Liiv.

Nõukogu: Ardo Ojasalu (nõukogu esimees), Alvar Ild ja Villu Reiljan.

Omanik: Luksemburgis registreeritud Baltic Construction group S.A.

Osanikud: Toomas Tromp ja Riho Kalve.

Juhatuse liikmed: Toomas Tromp ja Ardo Ojasalu.

Luksemburgis notari Carlo Wersandti juures ettevõtet registreerimas käisid viis aastat tagasi Toomas Tromp ja nüüdseks ärikeeluga Riho Kalve. Trompi sõnul on omanike ring aga viieliikmeline.

Tallinnas Koidu 27 asub Riito Ehituse kontor. Maja seinal seisab veel ka sinine Facio logo justkui vanade aegade meelespidamiseks – see on meie taust. Kurikuulus võlgnik Facio on praeguseks samuti paljudele võlgu jäänud Riito Ehituse asutaja.

Maja paremal küljel avanevate automaatsete uste taga võtavad meid vastu naeratavad sekretärid, kes juhatavad kitsast keerdtrepist üles. “Näete, seal, teisel korrusel, avatud uksega kabinet,” viitab üks neist ruumile, kus ootab ehitusärimees Toomas Tromp. Seni on ajakirjanikud temalt lauseid ükshaaval välja pigistanud, ühtäkki aga on ta valmis ajakirjanikke vastu võtma ja kohvigi pakkuma.

Tema kabinet on avar, nahktugitoolide ja Pärsia vaibaga sisustatud istumisnurgaga. Tromp on sõbraliku ilmega, ent mina ei piirdu ainult sõbralike küsimustega.

Luksemburgil kaks põhjust

Miks on Riito, mille nõukogusse kuuluvad Villu Reiljan, Alvar Ild ja Ardo Ojasalu, tegelikud omanikud peidetud Luksemburgi firma Baltic Construction Group S.A. (BCG) taha? Tromp räägib, et keegi peale pankade pole seni otse küsinud, kes on omanikud. Hoolimata otse küsimisest ei käi ta omanike nimesid välja ka nüüd.

Tromp räägib, et viis aastat tagasi, kui ta tõi koos äripartner Riho Kalvega (kes on praeguseks saanud ärikeelu) turule Riito Ehituse, oli firma Luksemburgi registreerimine õigustatud. Selle taga oli tema sõnul kaks aspekti.

 

Ardo Ojasalu. Lisaks varjus hoitud ehitusärimehe rollile on Ardo Ojasalu ärinõustaja, maksukonsultant ja erakondade rahastamise järelevalve komisjoni esimees.

Riho Kalve. Riho Kalve sai koos äripartner Kaido Saveljeviga tänavu augustis osalise ärikeelu, mis keelab neil tegutsemise ehitusvaldkonnas juriidilise isiku ning juhtorgani liikmena kuni Facio Ehituse OÜ pankrotimenetluse lõppemiseni. See aga ei takista tal ehitusäris osalemast, kuna Kalve on Luksemburgis tegutseva ettevõtte omanik, millele kuulub Eestis tegutsev Riito Ehitus. Firmal ei ole mingeid takistusi riigihangetel osalemisel, kuna Eesti äriregistri andmetel ei ole Kalve seotud Riito Ehituse juhtorganiga. Nendeks on ametlikult Toomas Tromp ja Erik Liiv.

Üks oli kaasata raha isikutelt, “kelle närvisüsteem Äripäeva ajakirjanikke ei kannata”. Teiseks lootsid ärimehed ka välisturul toimetama hakata. “Selles mõttes, et ta natuke on tööõnnetus, BCGst endast oleks pidanud võib-olla loobuma, sellel puudub ratsionaalne uba, miks seda teha,” nendib Tromp.

Ta lisab, et pole varjanud ei enda ega ärikeeluga Riho Kalve seotust firmaga. Kalve keeldus enda seotust firmaga kommenteerimast.

Tromp ei soostu avaldama, kes olid viis Eesti ärimeest, kes Riito Ehitusse stardikapitali andsid.

Firma osaleb aga ärikeeluga omanikust sõltumata hoogsalt riigihangetel ja on viimase viie aasta jooksul teinud riigiga lausa 42 koostööprojekti. Trompi sõnul on riigihanked kõige ebamugavamad projektid ehitusturul – hind on madal ja aruandlust liiga palju.

Võlgu peast ei tea

Vastuseks küsimusele, kui keeruline on pidevalt võlgu jäänud Facio taustaga uusi kliente ja alltöövõtjaid ära rääkida, nendib Tromp, et kindlasti on keerulisem kui puhtalt lehelt alustades.

“Minu vanuses inimene ütleb, et ma ei ole nii vilets mees ka, et mul ühtegi vaenlast ei ole. Aga isiklikult minu puhul, ma ei usu, et keegi võiks öelda, et sa olid pätt ja kaabakas,” pakub Tromp. Ta meenutab, et kohtus eelmisel nädalal ühe tuntud kaubandusettevõttega, kellele Facio ajal jäädi suur summa võlgu. Tromp käis rääkimas ja sai vastuseks, et koostööd ikka tehakse, küll aga ettevaatlikumalt.

Kas Tromp on avatud läbirääkimisteks? Ingmar Pärn, Krediidikorralduse OÜ juhataja

Toomas Tromp on läbirääkimistele avatud, loomulikult. Läbirääkimised on sellised, et ta ei soovi mitte ühtegi senti kellelegi välja maksta. Ma olen viis aastat nendega tegelenud ja tegelen ka edasi. Ma soovin neile edu läbirääkimistel. Lõpuks maksavad nad niikuinii.

Allhankijatega on oma lood. “No kuidas ma teile vastan. Kui ma vastaksin, et üldse ei ole keeruline, siis ma valetaksin. Kui ma ütleksin, et on väga keeruline, siis ma ka valetaksin,” ütleb ta. Tromp ise allhankijaid ära rääkimas ei käi, seda teevad enamasti Riito projektijuhid.

Tromp ei oska peast öelda, kui palju ja kellele Facio võlgu on. Ta süüdistab võlgade tekkes majanduslangust ja ütleb, et polnud enam ostjat, kes ehitatu oleks ära ostnud. Põhilised võlad olevat jäänud pankadele ja tarnijatele, mitte paljuräägitud allhankijatele. Ta lisab kohe, et ükski projekt pooleli ei jäänud ja lihtsalt põllu peale ei ehitanud Facio kunagi.

“Kindlasti on ka vigu tehtud, aga põhiosas oli see ikkagi seotud sellega, et meil olid päris suured kohustused pankade ees. Jutt käib miljonitest, neid kohustusi ei olnud enam võimalik täita,” tunnistab Tromp. “Mina küll ei ütleks, et me oleksime kellelegi midagi mingisugusel olulisel määral võlgu.”

Viis kohtuasja korraga

Eelmisel nädalal kirjutas Äripäev, et Faciost välja kasvanud ehitusfirma Riito hakkab ka allamäge veerema, ainuüksi septembris on kohtule antud jahvatada neli vaidlust. Lisaks üks, milles Riigi Kinnisvara AS üritab tõendada, et Riito puhul on tegemist ettevõtte üleminekuga, mis tähendaks, et positiivse otsuse korral annaks see võimaluse Facio võlausaldajatel Riitost oma võlg välja nõuda.

Advokaatide hinnangul on Facio, Riito ja RKASi vaheline menetlus erakordne, sest nelja aasta jooksul pole eelmenetluse staadiumist välja jõutud ja sisulise kohtuvaidlemisega algustki tehtud. Menetluses on Riito esindaja tuntud advokaat Aivar Pilv.

Nad jäävadki nii hangetel osalema Tarmo Vatsel, OÜ Terasvai omanik

See on juba aastaid nii olnud. Ja tundub, et eks läheb edasi. Riik võiks võtta mingisugused otsused, et sellised ei saaks enam osaleda, aga näed, riik ei suuda neid otsuseid teha. Nende (Facio ja Riito Ehituse – toim) käekäik on selline ja see jääb ka selliseks.

Omanikele raha jätkub, töömeestele mitte Maksim Fomitš, Vestorin OÜ omanik

Alguses maksis Riito natuke, hiljem lubas ülejäänud osa tasuda. Kui summad olid väikesed, ei olnud muresid. Probleemid hakkasid neil 2012. aastal, kui neljal objektil tööd ühele poole said. Ei ole võimalik, et kui omanik saab miljoneid dividendideks, ei suuda firma tööde eest maksta. Täielik jama jutt.

Trompi sõnul midagi hullu lahti ei ole ja kohtumenetlused on ühes kuus seepärast, et kohtunikud on kõik korraga puhkuselt naasnud. Kõik nõuded on tema sõnul vanad. Riito on seisukohal, et nad ei pea allhankijate tehtud töö eest erinevatel põhjustel maksma, kuid allahankijad on teist meelt.

Viie võlanõude menetluse nõue on ligikaudu 200 000 eurot. Trompi sõnul pole see suur summa ja vaidlus on pigem põhimõtteline. Üldiselt on Trompi sõnul Riito uksed aga alati avatud läbirääkimisteks. “Ma võin endale natuke tuhka pähe raputada ja öelda, et võib-olla Facio ajal päris nii ei olnud. Võib-olla me olime siis, kuidas öelda, veidi laiema haardega. Nüüd me ikkagi väga palju räägime alltöövõtjatega ja püüame aru saada,” hindab Tromp. Ta lisab, et ei saa niimoodi olla, et ainult üks pool peab kõige eest vastutama.

Allhankijatest võlausaldajad Trompi arvamust ei jaga. Näiteks OÜ Pan Elekter omaniku Vladimir Panitševi hinnangul on kogu nende süsteem üles ehitatud nii, et inimesi petta ja võita hankeid, tehes alapakkumisi. “Kõik räägivad ehitusturul neist väga halvasti ja et nendega ei tohi töötada.”

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785