Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 5. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töökäte puudus teeb ehitajaile peavalu

Ramm Ehituse juht Priit Raud ütles, et ettevõte ei jõua palgata inimesi tempos, mil kasvavad tellimused.
Foto: Eiko Kink
Ehitusettevõtete juhid kurtsid Äripäevale, et ehitusturul valitsev terav puudus nii spetsialistidest kui ka ehitustöölistest on hakanud pärssima ettevõtete arengut.

"Tööjõu puudus on küll probleem, millega meil on pidevalt pistmist. Mulle tundub, et see ei lõpegi kunagi. Pole sellist olukorda, kus oleks palju spetsialiste, nii tööjuhatajaid kui töölisi. Kõige keerulisem on leida hingega asja juures olevaid töölisi. Mina näen väljapääsu võõrtööjõus. Meie oleme palganud töötajaid Poolast, aga me ei palganud neid mitte seepärast, et nad on odavamad, vaid et nad on väga vastutustundlikud. Annad neile ühe korra ülesande, nad täidavad selle täpselt ja õigeks ajaks. Aga meie omasid tuleb pidevalt kontrollida, kontrollida ja veel kord kontrollida," rääkis Äripäevale Ülo Odler, Nordlin Ehitus OÜ suuromanik. 

"Palkade kasv õgib tasapisi kasumit, samas on nappus spetsialistidest, eriti napib ventilatsiooni- ja küttespetsialiste. Talvel on sellega veidi lihtsam, aga suvel on nende töötajate puudus eriti terav," tunnistas AS Eviko kaasomanik Kaimo Sepp. 

"Ettevõtte kiire kasv on toonud probleeme: me ei jõua palgata inimesi selles tempos, kuidas kasvavad tellimused," kommenteeris Priit Raud, RAMM Ehituse OÜ juhatuse liige.  Eesti ehitusettevõtted ehitasid tänavu III kvartalis eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes Eestis ja välisriikides kokku 0,5% rohkem.Kuidas lahendada ehitustööde tähtaegu venitavat ja ettevõtete arengut takistavad tööjõu nappust ning milliseid samme selleks juba tehtud on arutavad 6. detsembril toimuval Eesti Ehituskonverentsil Lemminkäinen Eesti AS endine tegevjuht Sven Pertens, Ametühingute Keskliidu juhatuse esimees Peep Peterson, Kutsekoja juhatuse liige, OSKA programmi arendusjuht Tiia Randma ja Telora E tegevjuht Tiit Kerem. Loe artiklit täispikkuses Äripäevast. Ajakirjas Ehitaja ilmunud pikemat artiklit töökäte puudusest saab lugeda SIIT. 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785