Autor: Urmo Andressoo • 16. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Metallitoodete käibemaksupettustele tehakse lõpp

Peamiselt lähevad pöördmaksustamisele ehitusel ja masinatööstuses kasutatavad metalltooted, näiteks ehitusarmatuur, lehtmetall (nii kerades kui lehtedena), vee- ja gaasitorud, nelikanttorud, talad.
Foto: Raul Mee
Miljoneid eurosid kaotatud maksuraha ning solgitud metalliturg ajendas riigikogu vastu võtma seadusemuudatust, mille järgi lõpevad järgmise aasta algusest metallisektoris levinud käibemaksupettused, vahendab Äripäev. Ehitusetevõtjad on arutanud ka seda, et terve ehitussektor võiks töötada pööratud käibemaksu põhimõttel.

Ainuüksi möödunud aastal kandis riik maksu- ja tolliameti andmetel saamata jäänud käibemaksult 7,2 miljonit eurot kahju. Skeem, kuidas metalliga äritsetakse, on lihtne – kasutatakse nö puhverettevõtteid, millel reaalne majandustegevus puudub ning mis toimivad tehinguahelates vaid vahelülidena.

Ehitusmaterjalide tootjate liidu tegevdirektor Enno Rebane tõdes, et metallisektori käibemaksupettused on suureks probleemiks ning et petumetalli kandepind on lai.

Kuna petised kirjutavad käibemaksu korstnasse, saavad nad turul oma kaupa müüa konkurentidest hulga odavamalt. Pöördmaksustamise sisseviimine peaks rahandusministeeriumi sõnul pettusekraanid kinni keerama – eksperthinnangu järgi väheneb nii käibemaksupettus 70% ning riik saab järgmisel aastal viie miljoni euro võrra rikkamaks.

„Ühegi meetmega ei saa maksupettust täielikult likvideerida,“ selgitas rahandusministeeriumi pressiesindaja Maria Murakas, miks prognoositakse pettuste 70% vähenemist. Mingit teistsugust skeemi, kuidas metalliga äritsedes maksudest kõrvale hiilida, ministeerium Muraka sõnul praegu ei näe.

Terve ehitussektor pööratud käibemaksu põhimõttele!

Enno Rebane on uue seaduse suhtes positiivselt meelestatud. „Sisuliselt muutub nüüd puhverettevõtete tegemine mõttetuks,“ sõnas ta, mööndes, et võib-olla mõeldakse seaduse jõustumisel mingi uus skeem välja. Rebase sõnul on ehitusetevõtjad tervikuna arutanud seda, et tegelikult võiks terve ehitussektor pööratud käibemaksu põhimõttel töötada. „Siis jääks ka igasugused muud puhverdamised ära,“ arvas ta.

Rebane tõdes, et pettuse kolimise oht on olemas. „Selle, kas inimesed pettuste võimaluse kadudes kohe ausateks hakkavad, võib küsimärgi alla seada,“ arvas ta. Kuid turu korrastamine on Rebase sõnul vajalik. „Probleemid tuleb ära lahendada ja kui on kartus, et see võib mujale kanduda, tuleks seda teades ka edasi tegutseda,“ sõnas ta, pakkudes välja kogu ehitussektoris pöördmaksustamise kehtestamist.

Suurt metallihinna tõusu seadus endaga Rebase hinnangul kaasa ei too. Konkurents olevat selleks piisavalt karm.

Põhjalikuma teemakäsitluse leiad Äripäeva vahendusel.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785