Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 3. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Merko tulemusi ei kasvatanud

2016. aasta kolmandas kvartalis sõlmisid kontserni ettevõtted uusi ehituslepinguid kogumahus 31,5 miljonit eurot.
Foto: Veiko Tõkman
Merko Ehituse käesoleva aasta kolmanda kvartali müügitulu oli 67,8 miljonit eurot, püsides eelmise aastaga samal tasemel. Üheksa kuu müügitulu on hoidnud tagasi suuremahuliste projektide planeeritust aeglasem käivitumine.

Kontserni kolmanda kvartali müügitulu oli 67,8 miljonit, puhaskasum 2,9 miljonit, kasum enne makse 3,0 miljonit ning ärikasum 3,0 miljonit eurot. 2016. aasta 9 kuu müügitulu oli 173,4 miljonit, puhaskasum 4,7 miljonit, kasum enne makse 5,7 miljonit ning ärikasum 6,1miljonit eurot.

Merko on üheksa kuuga müünud ligi 270 korterit ja käivitanud üle 280 uue korteri ehituse ning kinnisvaraarendus moodustab jätkuvalt veerandi kontserni müügituludest.

„Ühelt poolt on positiivne, et vaatamata Balti riikide ehitusturu langusele suutsime hoida kolmanda kvartali müügitulu mullusel tasemel. Samas jäävad üheksa kuu tulemused selgelt meie ootustele alla ning seda eelkõige tulenevalt asjaolust, et me pole suutnud realiseerida oma võrdlemisi tugeva ehituslepingute portfelli potentsiaali,“ selgitas AS Merko Ehitus juhatuse esimees Andres Trink. Lisaks ei ole tema kinnitusel mitme suure objekti ehituse ettevalmistus ja sellega seotud kooskõlastused kulgenud oodatud tempos ning antud tööd nihkuvad järgmisesse aastasse. „Samuti jääb ilmselt meie ootustele alla 2016. aasta korteriarenduse müügitulu, kuna kahe valminud korterelamu lõplikud vormistamised on veninud kohalikes ametiasutustes. Seetõttu nihkub neljandasse kvartalisse planeeritud eellepingutega müüdud korterite üleandmine ostjatele ja vastav osa müügitulust ilmselt järgmisesse aastasse ning mõjutab käesoleva aasta tulemit.”

Lätis ja Leedus mõnevõrra langenud

Baltikumi ehitusturgu iseloomustab Trinki hinnangul jätkuvalt suhteliselt aktiivne elamuehitus, äärmiselt tihe hinnakonkurentsi uute äri-, tootmis- ja avalike hoonete hangetel ning infrastruktuuri objektide ehitushangete vähesus. Andres Trink: „Siiski on lähiaastatel oodata erinevaid suuremaid hankeid teedeehituses, kus me Eestis osaleme. Kontserni müügitulu on sel aastal ootuspäraselt kasvanud Eesti turul ning mõnevõrra langenud Lätis ja Leedus, kus meie ehitustellimuste varu aasta alguses oli madalam. Samas oleme Lätis saavutanud juhtivate peatöövõtjate seas tugeva positsiooni ja oleme enamikel suurematel hangetel konkurentsis. Leedus jätkame oma strateegiat keskenduda ehituses eelkõige välismaistele tellijatele ja oma korteriarendusprojektidele, kuhu oleme viimastel aastatel mitmeid investeeringuid teinud. Norras on meil fookuses projektijuhtimise süsteemi ülesehitamine eesmärgiga luua eeldused selleks, et jõuda järgnevatel aastatel suuremate peatöövõtu lepinguteni. Tervikuna jätkame oma strateegilise plaani täitmist.”

Üheksa kuuga on Merko käivitanud Baltikumis kokku 284 korteri ehituse. 2016. aasta kolmandas kvartalis sõlmisid kontserni ettevõtted uusi ehituslepinguid kogumahus 31,5 miljonit eurot, sealhulgas Pärnu mnt 22 ärihoone projekteerimine ja ehitus Tallinnas ning neljast majast koosnev elamukompleks Jurmalas.

30. septembri seisuga oli kontserni teostamata tööde jääk 256,4 miljonit eurot. Kolmandas kvartalis olid suuremad töösolevad objektid Eestis Maakri Kvartal, Mustamäe tee 3 büroohoone, Öpiku Maja, T1 kaubanduskeskus, Tallink Tennisekeskus, BAUHAUS Rocca al Mare kaubamaja, Lennujaama trammiliin, Viru-Jalaväepataljoni tehnikapargi hoonete ja rajatiste ning Tallinna ringtee Juuliku liiklussõlme ehitustööd. Lätis olid suuremateks töösolevateks objektideks septembri lõpus valminud Riia lennujaama reisijate terminali teise etapi ja Magdalēna nami korteriarenduse ehitustööd, Leedus Kauno/Algirdo büroopindadega elamukompleks ja Narbuto 5 büroohoone.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785